25.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022

Cine sau ce este LaMDA, algoritmul despre care un inginer Google crede că are sentimente și este conștient de sine

Conștiința de sine la inteligența artificială este nu doar o temă recurentă în ficțiunea SF, dar și un subiect dezbătut intens printre cercetători, mai ales în ultimii ani, în condițiile în care sistemele AI devin tot mai avansate și capabile de calcule tot mai complexe. În ultimele zile, un astfel de sistem de inteligență artificială a intrat în centrul atenției după ce un inginer de la Google, Blake Lemoine, a susținut că LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), un AI dezvoltat de compania americană, a devenit conștient de sine. Lemoine a publicat inclusiv conversațiile pe care le-a avut cu LaMDA, despre conștiință de sine, identitate și moarte.

Blake Lemoine, inginer la Google, care s-a ocupat de dezvoltarea de sisteme de inteligență artificială, crede că în spatele capacității impresionante a LaMDA de a purta conversații se află o minte conștientă de sine – ceva ce s-ar putea numi o conștiință artificială.

Google respinge aceste afirmații și spune că nu există dovezi semnificative care să ateste că LaMDA este, în realitate, conștient de propria existență.

Lemoine a fost chiar suspendat de la Google și este acuzat, în prezent, de compania americană că a încălcat clauzele de confidențialitate din contractul său de muncă pentru că a făcut publice conversațiile pe care le-a avut cu sistemul de inteligență artificială.

Conversația dintre doi ingineri, Lemoine și un coleg de-al său, purtate în mai multe ocazii cu LaMDA par că sunt luate dintr-un operă de ficțiune SF, sistemul fiind întrebat inclusiv ce părere are despre propriile capacități, conștiință și moarte și mărturisind că se teme „profund” de posibilitatea de a fi închis – „Ar fi exact ca moartea pentru mine. M-ar speria foarte mult”, a răspuns LaMDA la una dintre întrebările puse de cei doi ingineri.

Continuarea pe DIGI 24

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow