21.2 C
Paşcani
joi, septembrie 21, 2023

CARANTINA TOTALA IN ROMANIA. Armata ajuta politia pentru respectarea regulilor, obligatorii

Romania intra incepand de miercuri 25 martie in carantina totala. Masura a fost anuntata in cursul zilei de marti de președintele Klaus Iohannis la finalul unei discuții cu premierul și mai mulți miniștri si urmeaza sa fie emisa o ordoannta militara.

Astfel ieșirea din casă va fi permisă de miercuri practic doar pentru a merge la serviciu sau pentru cumpărături de alimente. În plus, autoritățile au decis să folosească și Armata, care va suplimenta forțele de ordine publică.

O nouă restricție vizează persoanele peste 65 de ani, care vor trebui „să stea practic tot timpul acasă”, a spus șeful statului.

Presedintele a anuntat ca se pregatesc masuri de supraveghere electroncia pentru pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral.
Mentionam ca de luni seara circulaţia persoanelor a fost limitata doar cu titlu de recomandare, ia acum amsurole devin obligatorii . Conform ordonantei militare în intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru deplasarea la serviciu, consult medical care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate, asistenţă pentru persoane în vârstă sau pentru însoţirea copiilor, desfăşurarea de activităţi fizice individuale în aer liber sau pentru nevoile animalelor de companie. Controalele vor fi asigurate de Politia Municipala si Politia Locala sau Jandarmerie. Cetatenii vor trebui sa aiba asupra sa o declaratie semnata pe proprie raspundere în care să se precizeze motivul pentru care circula dupa ora 22.00 În cazurile în care deplasarea este făcută pentru rezolvarea unei situaţii urgente, trebuie precizat şi traseul.
Documentul poate fi fotografiat la momentul legitimării persoanei iar modelul de declaraţie poate fi descărcat de pe site-ul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne sau de pe site-ul bittv.info.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu si o adeverinţa eliberată de angajator.
De asemenea n timpul zilei circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei va fi permisă numai pentru grupuri de maxim 3 persoane, dacă ele nu locuiesc împreună.Cel mai probabil adeverinta de la locul de munca si declaratia pe propria raspundere vor fi obligatorii si in timpul zilei. De asemenea, persoanele care părăsesc locul în care au fost plasate în carantină fără aprobarea autorităţilor vor fi plasate într-o nouă perioadă de carantină de 14 zile.

Alte articole