3.9 C
Paşcani
vineri, decembrie 1, 2023

Spitalul de Urgenţă din Paşcani are nevoie de ajutor pentru a face faţă epidemiei de coronavirus

Având în vedere situaţiile dramatice din Italia şi Spania, unde unii pacienţi infectaţi cu coronavirus mor pentru că sistemele de ventilaţie şi monitorizare respiratorie nu sunt suficiente pentru a face faţa numărului mare de cazuri, tot mai mulţi păşcăneni se întreabă pe reţelele de socializare dacă Spitalul de Urgenţă din Paşcani este pregătit să facă faţă. Unii chiar au început să doneze bani pentru a veni în ajutorul unităţii medicale, alţii cauta răspunsuri cu ce pot ajuta.
Jurnaliştii de la BIT TV au încercat să afle care este situaţia în momentul de faţă, din punct de vedere financiar şi al stocurilor de materiale. Nimeni nu vrea să dea declaraţii oficiale, toţi sunt preocupaţi de a fi pregătiţi să primescă şi să îngrijească, pacienţi infectaţi cu Covid – 19, dacă va fi nevoie. Telefonic, managerul interimar, Bechir a precizat că stocurile cu substanţe pentru dezinfecţie şi măşti sunt la limită şi că foarte greu pot fi procurate altele. Nu sunt teste de depistare a virusului pentru a fi făcute, în caz de nevoie, personalului medical dar au fost primite câteva echipamente speciale de protecţie. Reprezentanţii Primăriei Paşcani au precizat că au trimit în conturile spitalului suma de 150 000 lei din cei 200 000 lei alocaţi în bugetul local pentru cheltuielile de întreţinere. Banii daţi în avans pot fi folosiţi pentru cheltuieli urgente, a precizat administratorul public, dacă va fi solicitată o rectificare în acest sens. Primarul Dumitru Pantazi i-a informat pe consilieri ca, zilnic, ţine legătura cu managerul spitalului şi că nu a primit nici o cerere de sprijin financiar suplimentar de la bugetul local.
Sicnron pantazi zanet

În privinţa echipamentelor de ventilaţie şi monitorizare respiratorie, spitalul are doar 4 şi au mai fost solicitate de la Ministerul Sănătăţii încă 6, cu promisiunea că vor fi primite, dar nu se ştie când. Consilierul PMP Sorin Olariu a propus ca administraţia locală să achiziţioneze 10 astfel de aparate pentru spital şi i-a cerut primarului că adresa să fie supusă aprobării Consiliului Local.
În acest context orice donaţie primită de la cetăţeni, persoane fizice dar mai ales juridice este binevenită. Banii pot fi trimişi în contul RO30TREZ40721F370100XXXX deschis la Trezoreria Paşcani.
Managerul spitalului de Urgenţă din Paşcani susţine că şi primăriile din comunele învecinate ar trebui să susţină financiar unitatea medicală, pentru că asigură servicii de sănătate şi cetăţenilor din zonă. În replică primarul comunei Tătăruşi a explicat pentru BIT TV ca nu există cadrul legal care să permită astfel de transferuri deşi ar fi util şi necesar.

Alte articole