20.5 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Capcanele amânării ratelor cu până la 9 luni

Românii care nu își mai permit să plătească ratele la bănci pot apela la amânarea lor cu până la 9 luni. Guvernul a adoptat deja normele me-to-do-logice, așa că, cei care vor să beneficieze de această măsură trebuie să dovedească faptul că le-au crescut cheltuielile cu 25% din cauza crizei actuale. Numai că măsura vine și cu multe capcane. Deși vă
bucurați că nu mai plătiți ratele o perioadă, la final veți plăti mai mult decât o făceați până acum, iar dobânzile vor crește în continuare, avertizează specialiștii.

ROBOR a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani și are o cotă de 7,71%. Asta înseamnă rate mai mari de la o lună la alta. De exemplu, pentru un credit de 250 de mii de lei pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară a crescut cu 1.000 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Așa că mulți români nu își mai permit să ramburseze creditul băncii. Acum pot lua o gură de aer proaspăt și își pot amâna plata ratelor cu până la 9 luni.

Avertismentul ministrului Finanțelor este susținut ferm și de specialiști. Chiar dacă putem avea câteva luni de respiro pentru că nu mai plătim rate, la finalul perioadei șocul financiar ar putea fi mult mai mare.

Astfel, specialiștii ne sfătuiesc să nu apelăm la această măsură dacă nu avem neapărată nevoie doar pentru a împinge niște datorii pe mai târziu. Mai ales că dobânzile vor continua să crească.

La finalul perioadei de amânare, ratele vor fi calculate la nivelul dobânzilor de la acel moment, iar șansa ca ele să fie mai ridicate este mare. Doar la programul Prima Casă dobânda nu se capitalizează.

Sursa Focus

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow