9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Când vor începe lucrările la parcul eolian din Ruginoasa

Lucrările pentru cel mai mare parc eolian din zona Moldovei, care va fi amenajat la Ruginoasa, vor începe cel mai probabil din martie, anunță primarul comunei, Dănuț Nechifor. Investiția cu o valoare de 90 de milioane de euro, ce se întinde pe o suprafață de 23 de hectare, va aduce fonduri importante în bugetul comunei. Taxa de autorizare este de 2,5 milioane de lei, bani care vor fi investiți în comunitate.

Pe lângă taxe ce vor trebui achitate către bugetul local, investitorul va amenaja prin pietruire și drumurile de exploatare ce duc spre terenurile unde vor fi montate eolienele.

Proiectul urbanistic a fost aprobat anul trecut de către Consiliul Local Ruginoasa și, în prezent, se află în ultimă fază de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului. Turbinele vor fi montate pe raza comunei, în intravilanul localităților Ruginoasa, Dumbrăvița, Boldești, Hărmăneștii Vechi și Hărmăneștii Noi, cea mai apropiată locuință fiind la aproape 1 km de o turbină, potrivit site-ului apix.ro.

În afară de montarea propriu-zisă a turbinelor, investiția mai vizează: stații de transformare, rețele electrice de transport, amenajarea unor rețele existente, construirea unor drumuri noi de acces, reabilitarea mai multor drumuri existente de exploatare, îngroparea cablurilor etc.

Centrala electrică eoliană va avea o putere instalată de 60 MW și odată finalizată va livra o cantitate considerabilă de energie în Sistemul Energetic Național, aproximativ 150.000 MWh/an.

Lucrările sunt programate a se finaliza într-un timp record, până în luna septembrie 2023, potrivit forbes.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow