22.4 C
Paşcani
miercuri, mai 1, 2024

Bugetul pentru anul 2021: responsabil, cu sume record pentru investitii

Majoritatea de dreapta din Parlamentul României a votat marți 2 martie, legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021.
Principiile de construcție ale bugetului pentru anul 2021 sunt relansarea economică, bazată pe o creștere a investițiilor, absorbția fondurilor europene și adoptarea cât mai rapidă a Planului Național de Relansare și Reziliență.
În același timp este un buget prudent, privind evoluția crizei sanitare și care ține cont de recomandările de țară prin ,,Pactul de stabilitate și convergență” al Uniunii Europene.
România a întrat în criza sanitară cu un deficit de 4,4%, cel mai mare din Uniunea Europeană, iar în acest moment se află în procedură de deficit excesiv.
Comisia Europeană face recomandări de țară, dar lasă statelor membre responsabilitatea elaborării propriilor politici economice, care pot stimula creștea economică durabilă și respectarea deficitului de 3%.
România a obținut de la Uniunea Europeană 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, dar și acestea sunt condiționate de reducerea deficitului bugetar.
Bugetul pentru anul 2021 este construit pe un deficit de 2,9% și prin măsurile propuse de guvern se preconizează o creștere economică reală de 4,3%. Acești indicatori vor fi realizați fără tăieri de salarii, fără creșteri de taxe și impozite, ci prin creșterea nominală a PIB-ului și o mai bună cheltuire a banilor publici.
Cheltuielile de investiții prevăzute în bugetul de stat pentru 2021 vor însuma 61,4 miliarde de lei, reprezentând 5,5% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde de lei față de execuția bugetară din anul 2020. Chiar și așa, investițiile din 2020 și toate măsurile de sprijin acordate de Guvernul Orban, au făcut ca în trimestrul IV economia României să înregistreze o creștere de 5,3%, pe fondul crizei sanitare și economice mondiale.
În afara sumelor din cote defalcate din colectarea TVA, necesare finanțării instituțiilor din subordinea consiliului județean și a consiliilor locale, Județul Iași primește prin bugetul de anul acesta și 17,3 miliarde de lei, pentru investiții în parcuri industriale, reabilitarea drumurilor județene și comunale și a unor obiective de interes local.
Guvernul a păstrat aproape toate măsurile de susținere a economiei, alocând 6,6 miliarde de lei Ministerului Economiei:
– 4.5 miliarde pentru IMM-uri și societăți mari;
– 1 miliard de lei pentru susținerea industriei HoReCa;
– 600 milioane lei pentru alte scheme de sprijin;

Antreprenorii români cu firme mici și mijlocii pot obține finanțări pentru afacerile lor prin cel puțin patru programe de sprijin disponibile la începutul anului 2021:
1. Măsura 3 a schemei de ajutoare de stat pentru depășirea crizei sanitare. Firmele mici și mijlocii pot obține fonduri nerambursabile pentru investițiide 50 000 – 200 000 euro, cu un aport minim de 15%.
2. Tinerii fermieri din diaspora – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Pentru această măsură tinerii trebuie să aibă studii în domeniul agricol, agro-alimentar sau veterinar. Cererile se depun în perioada 4 ianuarie – 4 mai, fondurile sunt 100% nerambursabile și tinerii pot obține fonduri până la 50 000 euro;
3. Programul IMM invest a prelungit perioada de înscriere până la 30.06.2021 și antreprenorii pot obține credite de 500 000 – 10 milioane lei, cu garanție de stat de 90% și dobândă subvenționată. Acest program se va extinde cu subprogramul Agro IMM invest, cu fonduri alocate de 20
miliarde de lei. Prin acest program statul acordă și o componentă nerambursabilă de 10% din valoarea împrumutului;
4. Sprijin pentru industria HoReCa, conform OUG 224/2020, program care va începe din luna martie. Acest sprijin va coperi 20% din pierderile din afaceri, înregistrate în cursul anului 2020, pe perioada de pandemie. De aceste granturi vor putea beneficia agențiile de turism, hoteluri, pensiuni și restaurante, în valoare maximă de 800 000 de euro/întreprindere.
Sunt dovezi clare că Guvernul a gândit un buget realist, axat pe investiții, pe susținerea mediului de afaceri și gestionarea cât mai prudentă a situației de urgență provocată de criza sanitară. România are șansa relansării economice și poate reduce decalajul față de celelalte state mai dezvoltate din Uniunea Europeană.
Cu siguranță bugetul pentru anul 2021 nu mulțumește pe toată lumea, sunt foarte multe nevoi, există o competiție normală între unitățile administrative teritoriale, opoziția vorbește de austeritate și face amendamente populiste, dar cu responsabilitate trebuie să facem un efort comun anul acesta, să atragem fondurile nerambursabile, să investim în infrastructură și în economie, pentru a ne fi mai bine în anii următori.

Sorin Năcuță
deputat în circumscripția 24 – Iași

Alte articole