More

  Biserica monument istoric din Pașcani sărbătorește hramul de Sfinții Mihail și Gavril

  Biserica monument istoric din Pașcani sărbătorește hramul de Sfinții Mihail și Gavril

  Trei zile de sărbătoare la o biserică din Pașcani. Lăcașul monument istoric ce poartă hramul Sfinților Mihail și Gavril, de lângă Protopopiatul Municipiului, așteaptă credincioși la slujbele religioase oficiate de către un sobor de preoți din oraș dar și de la mânăstirile din zonă și chiar din străinătate. Tot în această zi peste un milion de români își celebrează onomastica, urându-le și noi La mulți ani! 

  Peste un milion de români se pregătesc pentru sărbătoare, fiind prăznuiți Sfinții Mihail și Gavril, miercuri, 8 noiembrie. Preoții vor oficia slujbe în biserici, iar lăcașurile care poartă hramul acestei zile au îmbrăcat haine de sărbătoare și au fost împodobite cu flori.

  Așa este și la biserica monument din Pașcani. La „Sfinții Voievozi” pregătirile pentru sărbătoarea lăcașului sunt pe ultima sută de metri. În această seară are loc vecernia începând cu ora 17:00 unde un sobor de preoți vor sluji împreună cu protopopul Postolachi dar și arhimandritul Vichenție Amariei. La final se vor oferi iconițe și ofrandă celor prezenți.

  Mâine dimineață, în zi de sărbătoare, de Sfinții Mihail și Gavril se va face o slujbă urmată de pomenirea morților. Urmează apoi pe seară slujba pentru Sfântul Nectarie și Taina Sfântului Maslu.

  Și în a trei zi sunt programate slujbe religioase pentru a se pomeni ctitorii bisericii,  iar preotul paroh Eugen Ungureanu va susține o lucrarea în cadrul unui cerc pastoral. Tema acesteia este – Chipurile sfinților în icoana bizantină.

  Menționăm că Biserica Sfinții Voievozi a fost construită în anii 1664 și a aparținut familiei Cantacuzinilor. Pe parcursul anilor, lăcașul a mai fost reabilitat și modernizat și chiar lucrările au fost extinse la turn. Aici au fost botezați sau au slujit mari personalități ale vremurilor.

  În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  A venit sfârșitul motoarelor diesel în România. Și motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren

  A venit sfârșitul motoarelor diesel în România. Și motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren. //

  S-au împărțit banii la primăriile din județul Iași. Municipiul Pașcani ar urma să beneficieze de 366 de mii de lei

  Din cele 17,9 milioane de lei alocate către toate primăriile din județul Iași, cele din mediul rural au beneficiat de 15,2 milioane de lei. Cele 3 orașe, Podu Iloaiei, Târgu Frumos și Hârlău, vor primi 428 de mii de lei, iar municipiile Iași și Pașcani se vor alege cu 2 milioane de lei. Municipiul Iași va beneficia de 1,6 milioane de lei, în vreme ce municipiul Pașcani va beneficia de 366 de mii de lei. //

  Ce este consumerismul sau fericirea ancorată în „mai mult este mai bun”

  Consumerismul este fascinant din mai multe puncte de vedere. Reprezintă cea mai palpabilă întruchipare a faptului că fuga noastră după fericire poate fi exploatată de către marile corporații, i se poate asocia o valoare financiară. În același timp, din momentul în care ai devenit o victimă, este interesant modul în care poți ajunge să te minți singur. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet