13.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Anul școlar 2020-2021: Când și cum pot cere părinții libere plătite pentru a sta cu copiii mici

Legislația apărută anul acesta dă posibilitatea părinților, în cazul închiderii temporare a școlilor, grădinițelor sau creșelor, să primească zile libere plătite pentru supravegherea copiilor. Autoritățile au venit cu două acte normative, o lege și o ordonanță, fiecare dintre ele stabilind acordarea de zile libere părinților în situația închiderii unităților de învățământ din cauze diferite. De aceea, în acest material prezentăm ce soluții au, începând din această săptămână, părinții care au copii în școli ce nu mai pot desfășura cursuri față în față și care sunt condițiile în care pot cere liberele pentru supravegherea acestora.

Acordarea liberelor plătite pentru părinți în situația suspendării cursurilor apare, așa cum ziceam mai sus, în două acte normative, respectiv Legea 19/2020 și Ordonanța de urgență 147/2020. Diferența dintre cele două acte e simplă: stabilesc acordarea de libere pentru părinți în situații diferite de închidere a școlilor.

Legea stabilește că libere se acordă în toate situațiile în care se decide suspendarea cursurilor sau închiderea temporară a unităților de învățământ, “ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente”. După cum apare în lege, măsura se aplică și “pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență”.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole