12.4 C
Paşcani
miercuri, mai 8, 2024

A câştigat post-mortem războiul cu E.ON. Zeci de întreruperi zilnice ale curentului

Întreg satul era afectat nu atât de întreruperi, cât de reclanşări: căderea tensiunii, apoi revenirea după o fracţiune de secundă. Acestea se întâmplau şi de 20-30 de ori pe zi, deteriorând aparatura electrică din casele oamenilor.

O ieşeancă a câştigat post-mortem despăgubiri din partea E.ON pentru zecile de întreruperi zilnice ale energiei electrice. Curtea de Apel a decis vineri că furnizorul de energie electrică nu şi-a îndeplint obligaţiile contractuale asumate faţă de clienţii săi. Iniţiatoarea procesului nu a mai apucat să se bucure de sentinţa simbolică a acţiunii sale. A decedat în timpul judecăţii, dar acţiunea a fost continuată de moştenitori.

Aurica A. locuia în satul Poiana din Deleni. Întregul sat se confruntă de ani buni cu frecventele întreruperi ale furnizării curentului electric. Cea mai supărătoare problemă era reprezentată însă de reclanşări, respectiv opririle bruşte ale curentului electric, urmate de repornirea acestuia după mai puţin de o secundă. Primăvara şi toamna mai ales, într-o singură zi surveneau şi 20-30 de reclanşări care determinau oprirea aparaturii electrice.

Plângerile trimise către E.ON, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei au primit doar răspunsuri în doi peri, aşa că femeia s-a adresat în cele din urmă instanţei, împreună cu fiul său, cerând despăgubiri cu o valoare simbolică.

Început în urmă cu patru ani, procesul a cunoscut o primă sentinţă în faţa Judecătoriei Hârlău, în martie 2019. Magistraţii din Hârlău au apreciat că disconfortul suferit de reclamanţi este indiscutabil, ei fiind îndreptăţiţi la despăgubiri. Judecătorii au stabilit în sarcina E.ON obligaţia de plată a 500 de lei către Aurica A. şi către fiul său, chiar dacă acesta nu era titularul contractului.

„Obligaţia principală asumată de pârâta E.On Energie România SA este aceea de furnizare către clienţi a energiei electrice, după anumite standarde de calitate, ce implică şi executarea cu caracter de continuitate a acestei obligaţii. Instanţa nu poate să nu observe că în cazul reclamanţilor, ca şi a celorlalţi locuitori din Poiana, întreruperile curentului electric nu mai au de mult timp caracter excepţional, devenind regula”, se menţiona în sentinţă.

Magistraţii au apreciat însă că CJPC şi ANRE nu au provocat niciun prejudiciu reclamanţilor. Decizia Judecătoriei Hârlău a fost atacată cu apel de E.ON, fără a avea însă câştig de cauză. Magistraţii Tribunalului au obligat E.ON la plata a 1.500 de lei ca daune morale către moştenitorii Auricăi A. Sentinţa nu este încă definitivă, ea mai putând fi atacată de E.ON în recurs.

sursa zdi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70