19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Avalanşa de cereri pentru bani de centrale individuale, de la Primărie. Conditiile vor fi stabilite la sfarsitul lunii

Tot mai mulţi păşcăneni, foşti abonaţi ai regiei locale de termoficare, depun cereri la Primărie pentru obţinerea de ajutoare financiare în vederea achiziţionării şi montării centralelor de apartament. Asta după ce RAGCL a intrat în insolventa din cauza situaţiei financiare dezastruaose şi a reziliat toate contractele de furnizare. Aşteptările cetăţenilor, perfect justificate, nu au nici o bază juridică, cel puţin deocamdată, chiar dacă autorităţile locale au anunţat că vor acorda astfel de ajutoare sociale.

Reprezentanţii Primăriei spun ca lucrează deja la un proiect de hotărâre care va şi supus aprobării Consiliului Local, până la sfârşitul acestei luni. Abia după aprobarea lui se va şti care sunt condiţiile pe care solicitaţii trebuie să le îndeplinească şi ce acte trebuie să depună odată cu cererea.

De asemenea tot consilierii trebuie să stabilească care va fi cuantumul ajutorul acordat fiecărei familii în parte şi care va fi suma disponibilă de la buget, care urmează să fie împărţită.

În replică primarul Dumitru Pantazi a precizat că, mai întâi, trebuie găsiţi banii necesari pentru montarea centralelor în şcoli şi grădiniţe, la Casa de Cultură şi Biblioteca şi pentru acordarea de ajutoare sociale familiilor care nu pot să îşi cumpere o centrală de apartament.
De asemenea consilierul PSD Vasile Avramiuc a subliniat că locuinţele ANL nu sunt o prioritate pentru că mulţi locatari de acolo fie au devenit proprietari fie au venituri decente, deci nu sunt cu probleme sociale.

Primăria estimează că ar urma să fie acordate în jur de 100 de ajutoare pentru achizitionarea de centrale termice, fiecare de cca 3000 lei, chiar dacă vor fi mai multe cereri. Asta deoarece pentru fiecare solicitare va fi făcută o Anchetă socială privind veniturile şi averile solicitanţilor iar ajutoarele sociale pot fi acordate doar celor care intr-adevar îndeplinesc condiţiile impuse de lege. Anul trecut doar cca 100 de familii s-au încadrat pentru obtinerea ajutoarelor de încălzire. Pentru montarea de centrale termice in scoli, administratia locala se imprumuta din Trezoreria Statului, cu suma de 2,4 milioane de lei.

Alte articole