23.5 C
Paşcani
vineri, iunie 21, 2024

3 Mai, ziua mondială a libertăţii presei

Marcată în fiecare an la 3 mai, Ziua mondială a libertăţii presei este celebrată prin numeroase evenimente organizate la nivel mondial.

Ziua mondială a libertăţii presei reprezintă un prilej de a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, de a evalua situaţia libertăţii presei în lume, de a apăra mass-media de atacurile asupra independenţei sale şi de a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesie, potrivit www.un.org.

Aflată la cea de-a 26-a ediţie, Ziua mondială a libertăţii presei este organizată de iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) împreună cu Comisia Uniunii Africane şi guvernul Republicii Federale Democratice din Etiopia. Evenimentul principal se desfăşoară la Addis Abeba, în perioada 1-3 mai la sediul Uniunii Africane.

Tema din acest an este „Mass-media pentru democraţie: jurnalism şi alegeri într-o perioadă de dezinformare” şi se axează pe provocările actuale cu care se confruntă mass-media în zilele electorale, precum şi pe rolul jurnalismului în procesele de pace şi reconciliere.

În fiecare an, cu prilejul sărbătoririi Zilei mondiale a libertăţii presei are loc decernarea Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano. În 2019, festivităţile sunt organizate la Addis Abeba.

Jurnaliştii Kyaw Soe Oo şi Wa Lone (Myanmar) împart Premiul pentru libertatea presei UNESCO / Guillermo Cano în 2019. În prezent condamnaţi la şapte ani de închisoare, în momentul arestării lor la Yangon, la 12 decembrie 2017, aceştia lucrau pentru agenţia de ştiri Reuters, informând despre presupusele încălcări ale drepturilor omului în statul Myanmar, potrivit en.unesco.org.

Continuarea pe agerpres.ro

Alte articole

Centru de zi pentru părinți și copii la Miroslovești

  Proiect important pentru copii și părinți in comuna Miroslovești....

Femeie din Pascani disparuta de la domiciliu, cautată de Poliție

La data de 18 iunie 2024, Poliția Municipiului Pașcani...

Scriitoarea Carmen Pasat ne-a părăsit

    Municipiul Pașcani a mai pierdut un scriitor. Carmen Pasat,...

O nouă etapă de dezinsecție la Pașcani

Societatea locală de salubritate, CLP ECOSERV, din municipiul Pașcani...
Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70