10.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

1 Mai. De ce este „Ziua Internațională a Muncii” și de ce este zi liberă

1 Mai este o zi liberă legală în fiecare an, pentru că în această dată se sărbătorește „Ziua Muncii”. Dar de ce este importantă această sărbătoare, cum a dus ea la crearea zilei de lucru de 8 ore, așa cum o cunoaștem astăzi, și de ce este zi liberă, dacă este o zi „a muncii”?

Ziua Internațională a Muncitorilor, cunoscută drept „Ziua Muncii” în majoritatea țărilor”, este o sărbătoare care își are originea în mișcările de protest ale muncitorilor americani care au militat pentru scurtarea zilei de muncă.

La 1 mai 1886, aproximativ 200.000 de muncitori americani au organizat o grevă la nivel național pentru o zi de lucru de opt ore, în contextul în care era normal, la acea vreme, să se lucreze 12-14 ore pe zi.

Acel protest nu a fost orice grevă – ci a făcut parte din ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „afacerea Haymarket”. În data de 1 mai a acelui an, Chicago (împreună cu alte orașe) a fost locul unei demonstrații sindicale majore în sprijinul zilei de lucru de opt ore. Protestele de la Chicago au fost menite să facă parte din mai multe zile de grevă. Însă pe 3 mai 1886, o grevă la uzina McCormick Reaper din oraș a devenit violentă; a doua zi, o întâlnire pașnică la Haymarket Square a escaladat rapid.

Iată cum relata revista Time la acea vreme evenimentele:

„La câteva minute după ora zece în noaptea, în data de 4 mai 1886, o furtună a început în Chicago. Când au căzut primele picături de ploaie, mulțimea adunată în Piața Haymarket a început să se răsfire. La ora opt erau prezente 3.000 de persoane, care îi ascultau pe anarhiști denunțând brutalitatea poliției și cerând ziua de opt ore, dar la ora zece mai erau doar câteva sute de persoane. Primarul, care așteptase să vadă dacă apar necazuri, a plecat acasă și s-a culcat. Ultimul vorbitor își termina discursul când o delegație de 180 de polițiști a plecat din stația aflată la un bloc distanță, pentru a sparge ceea ce a mai rămas din mulțime. S-au oprit la mică distanţă de vorbitor. În timp ce un căpitan a ordonat ca mulțimea să se împrăștie, iar vorbitorul a strigat că este o adunare pașnică, o bombă a explodat în rândurile poliției. Aceasta a rănit 67 de polițiști, dintre care șapte au murit. Poliția a deschis focul, ucigând mai mulți bărbați și rănind 200 de oameni, iar tragedia Haymarket a devenit parte a istoriei SUA”.

Sute de lideri sindicali și simpatizanți au fost ulterior adunați, iar patru dintre aceștia au fost executați prin spânzurare, după un proces care a fost văzut ca o eroare judiciară . A doua zi, pe 5 mai, în Milwaukee, Wisconsin, miliția de stat a tras asupra unei mulțimi de greviști, ucigând șapte dintre aceștia, inclusiv un școlar și un bărbat care hrănea găini în curtea sa.

Continuarea pe economedia.ro

Alte articole