20.5 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022

Modificare adusă actelor de stare civilă: De luni, părinții nu le vor putea da mai mult de trei prenume copiilor

De luni, atunci când înregistrează nașterea unui copil la oficiul stării civile, părintele care face acest demers nu va putea da mai mult de trei prenume copilului, fără a fi luat în considerare numele de familie, potrivit unei legi ce a apărut azi în Monitorul oficial și care modifică cadrul legislativ al actelor de stare civilă.

Schimbarea este menționată în Legea 105/2022, ce a fost publicată azi în Monitorul Oficial nr. 412 și care se va aplica de luni.

Mai exact, actul normativ apărut azi introduce în Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă următoarea mențiune: „prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”.

Modificarea se aplică din momentul în care legea intră în vigoare, respectiv la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică de luni.

Reamintim că Legea 119/1996 instituie obligația ofițerului de stare civilă de a refuza, motivat și în scris, la cererea părinților înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori alte asemenea, „de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri sau interesele copilului, după caz”.

Legea apărută acum mai include în același cadrul legislativ și prevederea că certificatele de stare civilă, adică cele de naștere, căsătorie sau deces, plastifiate ori modificate sau completate fără drept devin nule.

Sursa avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

ACCIDENT RUTIER CU OPT VICTIME, LA MOTCA

Accident rutier cu sapte victime, dintre care doi minori....

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow