8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

Terenurile de sub bloc – bâlbâieli administrative din lipsa de proceduri, cereri de vânzare respinse

Atenţie mare dacă doriţi că cumpăraţi terenul cota indiviza de sub bloc. De regulă astfel de cereri vin din partea societăţilor comerciale care trebuie să facă pe deplin dovada proprietăţii pentru obţinerea unui credit, atât asupra spaţiului deţinut cât şi alt terenului de sub el. Mai nou sunt interesaţi şi locatarii persoanele fizice, pentru a obţine şi a fi menţionat dreptul de proprietate în cartea funciara.
Dacă aveţi un astfel de interes,  mai întâi trebuie să vă documentaţi foarte bine ce acte trebuie să depuneţi la Primărie pentru a obţine aprobarea Consiliului Local, aşa încât să nu cheltuiţi bani si timp degeaba. Subiectul este nou pentru administratia locală şi încă nu sunt puse la punct proceduri pentru rezolvarea cererilor. Din acest motiv sunt păreri diferite între funcţionari şi consilierii locali.
În şedinţa de la sfârşitul lunii trecute au fost pe ordinea de zi 11 astfel de cereri din care două au fost retrase de initiator iar restul au fost respinse pe motiv că actele nu erau în regulă.
Toţi consilierii s-au abţinut de la vot, pe motiv că din actele prezentate nu reiese exact cat teren revine fiecarui proprietar in parte, aşa încât să nu fie discuţii cu privire la încălcarea drepturilor celor din condominiu.
Acolo unde alături de contractele de vânzare cumpărare au fost aduse şi documentele privind terenul de sub bloc  acestea au fost contestate pe motiv că nu sunt actualizate.

Mai mult, unii consilierii au spus că nu ţin cont de informaţiile emise de RAGCL unitatea care a administrat fondul locativ de stat şi prin intermediul căreia au fost vândute locatarilor majoritatea apartamentelor din oraş. Ei au cerut ca datele privind cotele comune să fie înscrise în cartea funciara iar dovada să se facă cu un extras actualizat.

Cerinţele aleşilor locali, mai mult sau mai puţin justificate, au că principala cauză lipsa unor proceduri administrative clare,  atât pentru cei care depun astfel de cereri cât şi pentru funcţionarii care întocmesc dosarele şi verifică actele şi pentru consilierii locali care trebuie să le aprobe.
Asta deoarece fiecare ar trebui să ştie cu exactitate ce are de făcut aşa încât contribuabilii să nu mai  fie purtaţi pe drumuri şi să facă cheltuieli degeaba. Reprezentanţii Primăriei Paşcani au precizat că vor înfiinţa o comisie de lucru şi că în câteva săptămâni de zile vor fi făcute publice condiţiile care trebuie îndeplinite pentru aprobarea vânzării terenurilor de sub bloc.
În schimb consilierii din opoziţie au aruncat vina pe primar şi funcţionarii din subordine.
Am încercat să obţinem răspunsuri concrete de la consilierii PNL cu privire la ce trebuie să facă atât solicitanţii cât şi funcţionarii public, pentru ca astfel de cereri să fie aprobate. În loc să aducă lămuriri liderul PNL Paşcani, Marius Pintilie a refuzat să răspundă întrebărilor de la BIT TV.

DE LA ACELAȘI AUTOR

O ora de bezna, pe unele strazi ale Pascaniului

Probleme cu iluminatul public in municipiul Pascani. Odata cu lasarea noptii, mai devreme decat acum cateva luni de zile, o parte din strazile municipiului stau in bezna aproape o ora, in fiecare seara. Situatia a fost sesizata mai ales in suburbiile municipiului dar si pe unele strazi din zona Garii. In cursul zilei de marti, de exemplu, luminile au fost aprinse in jurul orei 20.20, desi afara era intuneric. La fel s-a intamplat si saptamana trecuta, la ore diferite. //

Legislativul local, a treia sedinta extraordinara din acesta luna. Concursurile de table si scrabble, mai importante decât CA-urile școlilor

Legislativul pascanean se intruneste, din nou, in sedinta extrordinara, a treia din acesta luna. De acesta data dezbaterile vor avea loc online, la cererea primarului, fara nici o justificare, joi 23 septembrie de la ora 09.00 //

Primarii si prefectul, sedinte pentru rezolvarea problemelor de fond funciar. Blocajul de la Pascani, din cauza noului primar si a lipsei de personal

De aproape un an de zile nu a mai fost eliberat nici un titlu de proprietate pentru pascanenii care asteapta sa intre in posesia terenurilor confiscate de comunisti. Dosarele stau in asteptare la Comisia Locala de fond Funciar sau la cea judeteana, pentru clarificarea documentelor sau a procedurilor de punere in posesie. Nu au fost rezolvate nici macar cele cu hotarari judecatoresti definitive si executorii desi autoritatile locale sunt obligate si la pata de daune pentru intarzaiere. Aceleasi probeme sunt si la primariile comunale, de ani de zile, iar edilii au solicitat interventia autoritatilor judetene. Pentru clarificarea lor, prefectul judetului, Marian Grigoras a organizat o serie de intalniri cu primarii din judet, pe 22 septembrie a.c. in sala de sedinte de la Primaria Pascani //

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI