-1.5 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Ziua indragostitilor – Cine a fost Valentin si cum a ajuns patronul celor care se iubesc

In fiecare an, la 14 februarie, indragostitii din intreaga lume isi ofera bomboane de ciocolata, flori si cadouri, toate acestea in numele Zilei Indragostitilor cunoscuta si ca ziua Sfantului Valentin.

Aproximativ 150 de milioane de felicitari sunt trimise cu aceasta ocazie si din acest motiv Ziua Indragostitilor este considerata a doua mare sarbatoare populara dupa Craciun, potrivit History.

Originea acestei sarbatori a indragostitilor nu este nici astazi clara, existand doar legendele care inconjoara cu mister aceasta zi si care il au in centrul lor pe Sfantul Valentin.

Una dintre legende spune ca Valentin a fost preot in Roma, in secolele II-III. Acesta, in timpul imparatului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, crestini sau pagani, sa se casatoreasca. Imparatul roman era convins ca barbatii ar fi soldati mult mai buni, daca nu ar fi avut logodnice sau sotii, de aceea a interzis casatoriile.

Tanarul preot, dimpotriva, sustinea ca mariajul este parte din planul lui Dumnezeu si unul dintre scopurile acestei vieti. Astfel, a continuat sa ii casatoreasca pe tineri in secret, in numele iubirii.

In momentul in care secretul sau a ajuns la urechile imparatului, acesta a fost inchis si condamnat la moarte, pe 14 februarie 269.

Aceeasi legenda spune ca Valentin, in timp ce se afla la inchisoare, s-a indragostit de fiica paznicului. Inainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o „De la al tau Valentin”. De aici a ramas obiceiul de a trimite in aceasta zi mesaje de dragoste.

Continuarea pe ziare.com

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow