32.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022

Ziua Iei sărbătorită, în mod tradițional, la Deleni

În localitatea unde tradițiile sunt păstrate la loc de cinste, Ziua Iei, marcată vineri, 24 iunie, de Sânzâiene, nu va trece neobservată. În Deleni, la Căminul Cultural Alexandru Tănase, cămașa tradițională românească va fi sărbătorită printr-un spectacol de excepție, cu obiceiuri românești păstrate în vatra satului.

De la ora 13:00, mai multe ansambluri populare vor pune în scenă un program folcloric autentic.

Suite de dansuri populare, program de șezătoare și ritualuri de nuntă vor fi prezentate de păstrători de tradiție din Feredeni, Slobozia și Deleni. Este vorba despre Grupul vocal Muguri de stejar, Ansamblul Folcloric Hurgheșul și grupul vocal Hurgheșelul din Feredeni, Atelierul de Meșteșuguri și Artă Culinară Tradițională din Casa Bunicilor din Slobozia și Ansamblul Folcloric Corăgheasca.

De precizat este faptul că Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care ziua de 24 iunie devine „Ziua iei”, informează Administraţia Prezidenţială.

Protrivit proiectului, liderii administraţiei centrale şi locale pot să aloce fonduri pentru organizarea unor evenimente care să promoveze ia. De asemenea, şcolile, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a iei. Ziua Universală a iei, care coincide cu sărbătoarea de Sânziene, este deja sărbătorită, în fiecare an, în data de 24 iunie. La nivel internaţional, ia românească este omagiată în peste 50 de ţări.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow