11.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Ziua iei la Pascani si Tatarusi

Reper identitar cu o valoare incontestabila pentru poporul roman, ia romaneasca este sarbatorita in fiecare an pe 24 iunie, de Sanziene. Sarbatoarea nu a trecut neobservata pentru municipiul nostru si nici pentru localitatile limitrofe.

La Pascani, startul activitatilor dedicate iei s-a dat duminica, 23 iunie, in fata Casei de Cultura “Mihail Sadoveanu”, cu  o paradă a portului naţional. Sarbatoarea a fost organizata de jurnalista Teona Gherasim,  cu sprijinul preotului din satul Bosteni – Cozma Stefan -Cosmin si a unor profesori din Pascani: sotii Varlan si Marioara Preutu, fara sprijinul autoritatilor locale.

Pe tot parcursul evenimentului, Casa de Cultura a fost inchisa, motiv pentru care manifestarea s-a desfasurat pe scarile institutiei si fara suportul instalatiei de sonorizare.

La Tatarusi, in Bucovina Mică,  Primăria şi Consiliul Local împreună cu Muzeul Satului şi Centrul Cultural „Alexandru Vasiliu” au organizat, pe 24 iunie, cea de-a doua ediţie a Zilei Internaţionale a Iei. In cadrul evenimentului s-au desfasurat o serie de activitati printre care o horă a satului, o expoziţie de costume tradiţionale moldoveneşti şi un concurs pentru premierea celei mai frumoase ii. Atmosfera a fost intretinuta si de artiştii locali din Ansamblul Folcloric „Bucovina Mică Tătăruşi”.

Ia a fost cinstita de ziua ei si de Muzeul Municipal  din Pașcani, care si-a deschis portile pentru toti  iubitorii de tradiție. Vizitatorii si-au bucurat privirile cu expoziția de ii si  costume populare, obiecte de îmbrăcăminte tradiționale deosebite, care  prezintă caracteristici speciale fiecărei zone.

Mentionam ca in România ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene, la propunerea Institutul Cultural Român. La nivel internaţional Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări. Ia românească a fost purtată de-a lungul timpului, atât în zilele de sărbătoare, întrucât făcea parte din costumul de nuntă cât și uzual, la muncile câmpului. În prezent, obiectul vestimentar tradițional a devenit un mijloc de promovare a identităţii românilor de pretutindeni.

 

Alte articole