11.6 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

ZDI: O coafeză şi-a mărit de 10 ori salariul, pe hârtie, şi a împrumutat 173.000 de lei de la CAR. A scăpat cu marea prescripţie

O păşcăneancă a înşelat o casă de ajutor reciproc cu o sumă considerabilă. Cu ajutorul a două adeverinţe de salariu falsificate banal, ea a obţinut două credite în valoare totală de 173.000 lei. Femeia a scăpat de răspunderea penală, graţie deciziilor Curţii Constituţionale referitoare la prescripţie, iar casa de ajutor a rămas fără bani, scrie Ziarul de Iasi.

În 2014, Ecaterina Mocanu era asociat unic şi administrator în cadrul unui salon de coafură, fiind şi angajată a acestuia. Câştiga în acte salariul minim pe economie de la acea dată, respectiv 670 lei net. În februarie 2014, femeia a cerut Casei de Ajutor Reciproc Moldova IFN Roman un credit de nevoi personale în sumă de 155.000 lei. Pentru a obţine creditul, a explicat reprezentanţilor CAR că de fapt câştigă mult mai mult şi a prezentat o adeverinţă salarială conform căreia în ultimele luni avusese un salariu de 7.014 lei, de peste 10 ori mai mare decât cel real. În aceeaşi zi, obţinea creditul. În septembrie, povestea s-a repetat, de această dată Mocanu cerând şi obţinând un credit de 18.000 lei. Pe hârtie, salariul îi crescuse la 7.550 lei, conform unei noi adeverinţe salariale. Ambele adeverinţe fuseseră semnate de contabila salonului şi de ea însăşi, în calitate de administrator.

Banii nu au mai fost returnaţi, aşa că în 2017 CAR Moldova s-a adresat autorităţilor. Audiată în cursul urmăririi penale, Mocanu şi-a recunoscut faptele, dar le-a nuanţat. A spus că discutase cu reprezentantul CAR şi îi spusese că este angajată cu salariul minim pe economie, dar că mai are şi alte venituri pe care nu le poate justifica cu acte. Reprezentantul CAR fusese cel care îi indicase sumele de bani pe care trebuia să le treacă în adeverinţa de venit, pentru a putea obţine creditul. Această declaraţie nu a putut fi coroborată cu alte probe, iar martorii indicaţi au infirmat prezenţa în momentul discuţiei. Judecătoria Paşcani a găsit-o vinovată pe Mocanu de două fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de alte două de înşelăciune. Prima faptă se pedepseşte cu până la 3 ani de închisoare, iar a doua, cu până la 5 ani de detenţie.

Magistraţii au constatat însă că în cauză sunt aplicabile deciziile din 2018 şi mai 2022 ale CCR referitoare la prescripţia răspunderii penale. Dosarul ajunsese în instanţă în 2021, dar răspunderea pentru fapte era deja prescrisă din 2019. Ca urmare, judecătorii au dispus încetarea dosarului penal împotriva Ecaterinei Mocanu. Ei au menţinut însă sechestrul asupra bunurilor acesteia, până la soluţionarea cauzei civile. Pretenţiile CAR Moldova de returnare a celor 173.000 lei împrumutaţi vor fi judecate separat. Sentinţa Judecătoriei Paşcani a fost contestată de reprezentanţii CAR, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel. Ieri, magistraţii acestei instanţe au rămas în pronunţare.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole