21.2 C
Paşcani
joi, septembrie 21, 2023

Centrul de recoltare a sangelui, blocat din cauza lipsei de comunicare sau din motive politice

Centrul de recoltare a sangelui din Pascani este blocat din cauza lipsei de comunicare dintre primarul municipiului, Marius Pintilie si unui dintre initiatorii proiectului, Marius Benchea. Cel putin asa reiese din declaratiile publice facute de cei doi dupa ce BIT TV a atras atentia ca donatorii sunt obligati sa meaga la Iasi pentru a putea fi salvate vietile celor care au nevoie de sange si ca Primaria Pascani nu a semnat inca un protocol de colabore in acest sens.

Intr-o recenta conferinta de presa edilul pascanean spune ca nu a mai vorbit cu coordonatorul proiectului din anul 2021 si ca ar fi de acord ca Primaria sa sprijine acest proiect, inclusiv financiar daca ar primi o astfel de solicitiare.

De cealalta parte, Seful Serviciului Voluntar de Ambulanta Iasi a spus ca a trimis un protocol de colaborare Primariei Pascani si altor institutii implicate si a prezentat dovezi in acest sens, dar administratia locala a fost singura care nu a raspuns. In document sun prevazute o serie de obligatii pentru ca la Pascani activitatea de colectare a sangelui sa porneasca cu doua zile pe luna, cu ajutorul personalului medical de la Iasi. Primaria ar fi urmat sa isi asume responsabilitatea achitarii costurilor utilitatilor si sa gaseasca o solutie pentru amenajarea unei cai de acces.

Asadar, protocolul trimis pe email de reprezentantul Serviciului Voluntar de Ambulanta ar fi ajuns la Primaria Pascani dar primarul sustine ca nu a stiut de el pana la conferinta de presa. O alta situatie stranie este ca de atunci si pana acum cei doi nu au vorbit la telefon sau fata in fata, pe acesta tema, desi este vorba de investitie de interes public, amenjata din donatiile cetatenilor, pe un spatiu pus la dispozitie de Primarie. Mai mult Serviciului Voluntar de Ambulanta Iasi a fost amenintat de viceprimar cu reclamatii/ amenzi pe motiv ca ar fi lasat moloz in cladire, dupa efectuarea lucrarilor.

Subiectul a ajuns si la Prefectura Iasi dupa ce jurnalistii au inceput sa puna intrebari.
Conform unor surse neoficiale, pe parcursul saptamanii viitoare ar urma sa aiba loc discutii clarificatore pe acesta tema si chiar sa fie semnat protocolul, de toate partile implicate pentru deschiderea centrului de recoltare a sangelui din Pascani.
Mai mult, consilierii din opozitie au anuntat ca ar urma sa pune subiectul in discutie si in cadrul Consiliului Local. Sorin Olariu de la PMP, initiarorul proiectului, crede ca motivele problemelor ar fi de natura politica.

Reamintim faptul ca subiectul privind centrul de recoltare a sangelui de la Pascani a ajuns din nou in discutie, in urma unui caz medical aparut in urma cu cateva zile in comunitate. O femeie din Lunca, diagnosticata cu leucemie, are nevoie de concentrat trombocitar, obtinut din sange, iar mai multi cunoscuti si colegi de munca s-au mobilizat si au fost la Iasi sa doneze sange pentru acest caz. Cu siguranta ar fi fost si mai multe persoane care sa ofere sprijin in aceasta situatie, daca nu ar fi la mijloc o deplasare costisitoare si lunga de cateva ore dus-intors, pentru a dona.

Mentionam că lucrările la centrul de recoltare au început la sfârșitul anului 2020, cu sprijinul consilierului local Sorin Olariu și au fost finalizate anul trecut. Potrivit asociației, s-ar fi investit circa 60.000 de euro din donații, sponsorizări și fonduri proprii.

Alte articole