1.1 C
Paşcani
luni, ianuarie 17, 2022

Virgil Popescu: IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi gaze naturale

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că, începând de sâmbătă, întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi gaze naturale.

„Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică şi/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!”, a transmis oficialul pe pagina sa de Facebook.   Ministrul a mai precizat că ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!

Virgil Popescu a reamintit că, începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică şi/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

„Plafonarea preţurilor se va aplica la toţi consumatorii casnici, spitale publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice şi private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 şi furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.”, a transmis ministrul Energiei.   Acesta a mai menţionat că, pe lângă preţul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia şi de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Potrivit oficialului, cantităţile de energie pentru care se acordă compensaţie sunt:   – 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)   – echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)   „Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%.”, a subliniat Virgil Popescu.

Cererea poate fi descărcată de aici.

Sursa Adevarul

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cheesecake cu ciocolată: reţetă fără coacere

Potrivit antropologilor, primele prăjituri cu cremă de brânză proveneau...

Horoscop săptămânal 17-23 ianuarie 2022: Scorpionii au nevoie de un ritm de viață mai calm

Horoscopul săptămânal pentru 17-23 ianuarie 2022 îți spune dacă vei...

Minivacanţă de trei zile pentru angajații români, în această lună

Românii vor avea parte de o nouă minivacanţă de...