11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023

Vești proaste pentru milioane de români la început de an. Facturile la electricitate s-au scumpit

Milioane de români primesc vești proaste după venirea Anului Nou. Prețul facturilor la curentul electric a crescut semnificativ. Iată cât vor avea aceștia de plată.

Anul Nou vine cu vești proaste pentru milioane de români, deoarece facturile la curentul electric s-au scumpit iarăși.

În această situație sunt majoritatea consumatorilor, dar veștile sunt ceva mai bune pentru cei din regiunea Moldovei, deoarece ei vor trece de la un preț de 0,82 lei/KWh la unul de 1 leu/KWh.

Ce scumpiri au loc pentru facturile la curent electric

Astfel, persoanele care nu au semnat contractele concurențiale pentru energia electrică vor plăti 1 leu/KWh începând din prima zi a noului an, în cazul în care depășesc un consum de 330 KWh pe lună.

De asemenea, prețul se va majora din nou în aprilie, iar el va fi cuprins între 1,29 și 1,6 lei/KWh, dar acesta depinde de regiunea istorică în care se află consumatorul respectiv.

Totodată, conform Profit.ro, consumatorii casnici care consumă mai puțin de 330 KWh lunar vor avea o compensare de 0,29 lei/KWh, până la 1 aprilie 2022.

șadar, prețul final în acest caz ar fi de 0,71 lei/MWh.

Ce înseamnă, de fapt, dacă consumatorii depășesc consumul pentru aplicarea compensării

Astfel, la Enel, cei care depășesc consumul pentru care se poate aplica compensarea vor achita un preț plafonat de 1 leu/KWh, și nu vor mai fi luate în considerare prețurile din perioada 1 iulie-31 decembrie 2021.

Acestea erau de 0,79 lei/KWh pentru Banat, 0,75 lei/KWh pentru Muntenia Sud, și de 0,83 lei/KWh pentru Dobrogea.

Cine nu va beneficia de compensații pentru facturi

Cei care nu vor beneficia de compensații pentru facturile la energie electrică sunt consumatorii care au sub 0,125 de lei/kWh, în această situație fiind jumătate dintre noi.

De asemenea, sunt 40% dintre clienți care nu se încadrează în limita de consum. Adevărații beneficiari sunt într-un procent de doar 10%.

Ei vor primi până la 150 de lei pe lună sub forma compensațiilor pentru plata facturilor, după ce prețul acestora a explodat.

„Toţi consumatorii care au sub 0,125 de lei/kWh, preţul mărfii, nu vor beneficia de astfel de compensaţii.

50% dintre clienţi sunt în această situaţie. 40% în schimb nu se încadrează în limita de consum. Astfel că doar 10% vor primi o compensare de până la 150 de lei pe lună.

Sunt multe contracte care au fost încheiate înainte de data de 1 iulie 2021, unele chiar înainte de 1 ianuarie 2021. Şi atunci preţurile care sunt în momentul de faţă în aceste contracte sunt sub 0,68 de lei/kWh. Nu vor beneficia de nicio compensaţie, indiferent cât consumă”, a spus Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă, conform Observator.

sursa fanatik

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow