-1.1 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 19, 2022

USR solicita: Măşti de protecţie pentru toţi păşcănenii, de la Primărie

Candidatul USR Paşcani pentru funcţia de primar al municipiului Paşcani, Mioara Petrescu solicita administraţiei locale să asigure achiziţionarea de măşti de tip chirurgical pentru fiecare cetăţean al municipiului.

Cheltuiala ar trebui făcută de la bugetul local aşa încât fiecare cetateansă primească câte cel puţin 4 măşti de protecţie. Distributia lor ar trebui făcută fie prin Poştă, fie cu ajutorul voluntarilor, spune reprezentanta USR Paşcani, sau să fie găsită orice altă soluţie posibilă.

“De ce solicit Primăriei Pașcani să asigure măști de tip chirurgical pentru fiecare cetățean al municipiului! Atâta vreme cât are 60.000 de lei să dea pentru gazon și 37000 pentru flori ornamentale, poate găsi resurse prin alocarea responsabilă a banilor pe achiziții necesare menținerii stării de sănătate a locuitorilor. Cheltuiala cu măștile poate fi suportată de la bugetul orașului. Măştile fabricate din pânză, bumbac sau tifon şi, în special cele realizate manual acasă, nu asigura o protecţie eficientă împotriva infectării cu coronavirus deoarece aceste materiale nu realizează o capacitate bună de filtrare a aerului. Se recomanda folosirea măştilor medicale certificate care oferă siguranţă atunci când este necesar să le purtăm. Măştile medicale au trei straturi. Două straturi sunt confecţionate din material neţesut, o pânză din polipropilena rezistenta la bacterii şi un strat, cel din mijloc, confecţionat din material filtrant. Acest material neţesut este produs prin presare unde fibrele sunt lipite în mod neregulat. Prin modalitatea de prelucrare a acestui material neţesut se realizează o capacitate corespunzătoare de filtrare a aerului. Măştile fabricate din materiale textile care au fost realizate prin procedeul de tesere sau tricotare prezintă o reţea de fibre prea largă iar spaţiul existent între acestea permite trecerea microorganismelor.”

De asemenea şi directorii şi unii directori de şcoli solicitat administratiei locale alocarea de fonduri pentru achiziţionarea de măşti de protecţie necesare elevilor care vor reveni la cursuri de la 1 iunie, cei din clasele a VIII – şi a XII – a, dar şi pentru asigurarea necesarului de materiale de dezinfecţie.

Reprezentanţii Primăriei susţin că, deocamdată, se aşteaptă reglementări clare şi exacte din partea Guvernului privind obligaţiile şi la măsurile care vor fi impuse după ridicarea stării de urgenţă. Dacă va fi nevoie, vor fi făcute astfel de achiziţii, de la bugetul local, a precizat viceprimarul municipiului Gabriela Nedelcu.
La un calcul simplu, ar fi nevoie de cca 150 000 – 200 000 de măşti, în prima etapă, pentru care administraţia locală ar trebui să asigure cel puţin 400 000 lei. Este posibil ca pentru distribuirea lor, mai ales prin poştă, să se adauge costuri considerabile, “dar orice efort este justificat pentru sănătatea populaţiei”, a precizat reprezentanta USR.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Copaci taiati de pe domeniul public, pentru inlocuirea unei conducte

La Pascani este usor sa tai copaci verzi de...

CSM Pascani cauta jucatori. Au fost reluate antrenamentele

Echipa locala de fotbal CSM Pascani a reluat antrenamentele,...