ercetarea este realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Parchetul Militar. Vor fi deshumate rămăşiţele episcopului de Huşi Grigorie Leu.

Institutul de Investigare a Cri­melor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) demarează împreună cu Parchetul Militar o acţiune care încearcă să rezolve una dintre marile presupuse crime nerezolvate din Mitro­polia Moldovei şi Bucovinei.

Aceste instituţii vor începe, de marţi 25 septembrie, o acţiune de investigaţii arheologice, urmând să deshumeze rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop de Huşi, Gri­gorie Leu, care a murit în condiţii suspecte în martie 1949.

Această acţiune, conform reprezentanţilor IICCMER, vine după ce urmaşii fostului episcop şi reprezentanţii Episcopiei Huşilor au făcut soli­citări în acest sens, dorind aflarea circumstanţelor reale care au dus la moartea prelatului. Născut în 1881 la Ţuţucani, comuna Măluşteni, în Vaslui, Grigorie Leu a fost al doi­lea copil dintr-o familie de opt, tatăl său fiind preot.

În studiile sale a ajuns şi la Facultatea de Teologie din Kiev, iar în 1904 se hotărăşte să devină preot, fiind hirotonit în acelaşi an în satul Oancea, unde activa şi ca învăţător. El a slujit şi pe front, ca preot militar, odată cu intrarea României în Primul Răz­boi Mondial, în 1916, fiind avan­sat, pentru serviciul său, la gradul de căpitan şi decorat cu Coroana României.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider