9.7 C
Paşcani
duminică, septembrie 25, 2022

Unde contestaţi chestiunile legate de pensii? Atenţie mare: s-a schimbat legea! Riscaţi să nu vă încadraţi în termen

- Advertisement -

Nemulţumirile legate de deciziile de pensionare nu se mai soluţionează prin Casa de Pensii. Deşi prevederile vechii legi a pensiilor, cea din 2010, au fost înlocuite parţial în 2019, cei trei ani trecuţi nu i-au obişnuit încă pe viitorii pensionari cu noile norme. Ce au de făcut cei în cauză?
„Încă se mai depun, sporadic, contestaţii la deciziile de pensionare. În general este vorba de aspecte legate de vechime, de grupa de muncă sau altele de acest gen. Noi anunţăm cât de repede putem petentul că trebuie să meargă direct la instanţă. De regulă, dacă sesizarea este primită pe mail, răspundem imediat. În scris, cam în 5-6 zile. Există riscul să iasă din termenul de contestare. Legea nu este încă foarte bine cunoscută. Culmea, mai sunt chiar şi avocaţi care depun, în numele clienţii, contestaţii la noi”, a precizat directoarea Casei Judeţene de Pensii, Maria Andronache.

Comisia nu soluţiona deloc contestaţia
Vechea formă a legii prevedea că deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate în termen de 30 de zile la Comisia Centrală de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii. La rândul său, comisia se pronunţa în termen de 45 de zile de la data primirii plângerii. O eventuală acţiune în instanţă putea fi depusă după expirarea şi a acestui termen, deci la 75 de zile de la data emiterii deciziei de pensionare.

„De multe ori, Comisia nu soluţiona deloc contestaţia prealabilă, astfel că petenţii aveau deschisă calea acţiunii în instanţă după expirarea termenului în care trebuia soluţionată plângerea prealabilă”, a precizat avocata Lavinia Văcărescu. În 2019, legea pensiilor a fost modificată, noua lege urmând să intre în vigoare la 1 septembrie 2023, cu excepţia unor paragrafe cu aplicabilitate imediată. Cea mai importantă prevedere intrată deja în vigoare se referă la modalitatea de contestare a deciziilor de pensionare. Astfel, deciziile de pensionare nu mai pot fi contestate decât direct la Tribunal, în termen de 45 de zile de la emitere. Termenul de constestare a fost astfel redus, iar procedura modificată.
CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI.RO

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow