11.3 C
Paşcani
miercuri, mai 8, 2024

Un copil din zece are mamă adolescentă. În Iaşi, peste 700 de fete cu vârsta sub 19 ani au devenit mame

Mame minore: 719 adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în 2020. Judeţul nostru ocupă a patra poziţie pe ţară. Conform unui studiu realizat de reprezentanţii „Salvaţi Copiii” arată că unul din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente. Astfel, dintre cele 198.302 de naşteri înregistrate în România în 2020, 731 provin de la fete sub 15 ani şi 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani.

Psihologii spun că mamele minore prezintă un risc ridicat de neintegrare socială. „O mare parte sunt abandonate de partener, care de cele mai multe ori acesta este tot un adolescent nepregătit de a-şi asuma un asemenea rol sau o persoană care nu îşi doreşte să înceapă o relaţie cu tânăra implicată. Din acest moment unele pierd chiar şi sprijinul părinţilor, ceea ce devine o problemă.

Acestea renunţă la studii pentru a putea avea grijă de copil sau ajung în punctul în care nu se pot descurca din punct de vedere financiar cu creşterea şi educarea acestuia, dacă nu au sprijinul şi ajutorul a unor persoane apropiate Toate acţiunile le determină în cele din urmă să clacheze şi să nu reuşească să facă un viitor bun nici pentru sine, dar nici pentru copil”, a afirmat Miruna Drobotă, psiholog.

Reprezentanţii organizaţiei îşi doresc să îmbunătăţească situaţia socială şi starea de sănătate a mamelor minore din mediul rural ieşean, astfel că în spaţiile puse la dispoziţie de Primăria Mironeasa, acestea au fost consultate gratuit. În cadrul acţiunii, tinerele vulnerabile au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale şi sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului.

Organizatorii nu au ales comuna Mironeasa în mod întâmplător. Conform Atlasului zonelor rurale marginalizate, comuna este încadrată în rândul zonelor rurale marginalizate.

Cea mai mare parte a populaţiei din comună a absolvit cel mult gimnaziul, îşi câştigă existenţa din agricultură şi locuieşte în condiţii precare în locuinţe supraaglomerate şi nu are acces la apă curentă sau la curent electric. Controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor şi femeilor la servicii medicale.

În Uniunea Europeană, aproape 30% din mamele minore provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene). Conform datelor Institutului Naţional de Statistică pentru anul 2020, referitor la clasamentul pe judeţe a naşterilor la mame cu vârsta sub 15 ani şi 15-19 ani, Iaşul se situează pe locul al patrulea.

În judeţul Mureş sunt cele mai multe mame minore, urmat de Dolj şi Braşov, iar în judeţul Tulcea sunt cele mai puţine tinere vulnerabile.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70