17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022

UE a trimis bani la Iaşi să se caute o tehnologie de blocare a fake-news-urilor. Prima soluţie: note ca la şcoală pentru site-urile de ştiri şi o Poliţie a ştirilor

Un consorţiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) îşi propune să combată dezinformările din mass media online cu ajutorul tehnologiei blockchain şi a Inteligenţei Artificiale (IA), printr-un proiect finanţat cu fonduri europene. Coordonatorul proiectului, Cristian Nicolae Buţincu, şef de lucrări la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a declarat că prin intermediul proiectului vor fi folosite cele mai noi tehnologii pentru a combate dezinformările făcute prin intermediul mass media: „Proiectul a luat naştere în cadrul Cluj IT, o organizaţie de tip cluster, care a venit cu propunerea de a vedea dacă putem găsi idei pentru competiţia TruBlo, un program de finanţare în cascadă pentru proiecte blockchain.

TruBlo a fost dezvoltat în cadrul NGI (Next Generation Internet) şi face parte din programul de finanţare a Comisiei Europene, Horizon 2020. Noi, cei de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi’, am venit cu ideea de a crea un proiect pentru a lupta împotriva dezinformării din mass media. Le-a plăcut ideea, au mediatizat-o în cadrul clusterului, şi aşa ni s-au alăturat şi ceilalţi membri în proiect. Din acest consorţiu, pe lângă universitatea noastră şi Cluj IT mai face parte firma Zetta Cloud – care furnizează soluţii de IA pentru analiza conţinutului online şi înţelegerea profundă a acestuia. De asemenea, mai fac parte cei de la Cyber Dacians – o firmă din domeniul securităţii cibernetice cu experienţă în tehnici anti-dezinformare. Fondatorii acestei firme de securitate cibernetică sunt şi fondatorii unui think tank împotriva dezinformării care activează de cel puţin 5 ani. Din consorţiu face parte şi platforma de ştiri şi interfaţare media, Digitalio, care este la rândul ei un proiect Ştirile Transilvaniei”, a declarat profesorul ieşean citat de Bursa.ro.

Continuarea pe topiasi.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow