5.8 C
Paşcani
luni, noiembrie 29, 2021

Tentativă de omor într-o comună din apropierea Pașcaniului: „O crimă era să se producă aseară, iar polițiștii nu fac nimic”

Sâmbătă dimineață, 7 august, locuitorii din satul Buda, comuna Lespezi (lângă Pașcani), au alertat redacția REPORTER: „O crimă era să se producă aseară, iar polițiștii nu fac nimic. Atacatorul umblă în continuare liber pe străzi și amenință lumea”. După o scurtă discuție, a rămas că vom urmări cazul.

Luni, la ora 11, locuitorii revin: „Un tânăr a fost înjunghiat, putea să moară, iar Poliția a mușamalizat totul. Cuțitarul a fost eliberat după câteva ore. Ne este frică să mai ieșim din casă. Satul este sub teroare”.

Cristinel Moroșanu, băiatul înjunghiat, se află spitalizat. Cuțitul s-a oprit la câțiva milimetri de o arteră și de ficat. Hemoragia l-ar fi omorât

 

REPORTER DE IAȘI a anunțat Prefectura și a trimis o echipă la fața locului. Instituțiile s-au pus în mișcare abia în acea după-amiază, la sesizarea prefectului.

Pe ulițele din Lespezi, Mihai Costea, tatăl atacatorului, încă umbla cu o bărdiță în mână, ca într-un film de groază. Reporterul a fost sfătuit de săteni să nu-l abordeze și să se dea din calea lui.
Parchetul de pe lângă Tribunal a preluat cazul abia marți, 10 august. Agresorul a fost reținut abia în cursul serii, sub acuzația de tentativă de omor. Timp de patru zile a umblat liber și părea scăpat. Victima este în spital cu plagă profundă, la câțiva milimetri de ficat.

Cei doi polițiști din Lespezi își numără zilele până la momentul în care vor putea lua pensii speciale. Cazul arată dizolvarea practic a statului.

Florin Costea, agresorul, este un tânăr extrem de periculos. Părinții lui spun că nu are discernământ și că nu poate răspunde penal, dar are permis de conducere și merge cu mașina

 

Oamenii au ajuns să stea ascunși în case

Cazurile în care Poliția Române este depășită de situație și lipsită de reacție, cum a fost cel recent de la Buzău, unde un om a fost bătut de față cu agenții, se înmulțesc.
De jumătate de an, atmosfera din satul Buda – comuna Lespezi s-a deteriorat constant. Din cauza unei singure familii, sute de oameni nu mai au liniște. Stau ascunși în case, în vreme ce doi indivizi, tată și fiu, amenință pe toată lumea cu topoare și cuțite. Cu sprijinul tacit al Poliției, sesizată de zeci de ori fără să facă nimic mai mult decât să dea amenzi rămase neplătite.
Totul a degenerat până s-a ajuns la o tentativă de omor petrecută la finalul săptămânii trecute, în curtea unui magazin. În momentul documentării materialului, autorul tentativei de omor era încă în libertate, fiind totuși deschis, după 72 de ore, un dosar penal de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

Dorica Topolniceanu, o victimă din sat a familiei Costea, prezentând rezultatul uneia dintre plângerile sale la Poliție: „Persoana reclamată a fost invitată la sediul Postului, audiată și sancționată cu amendă”. Nicio amendă nu este plătită

 

Sub teroare continuă de 6 luni

În urmă cu 6 luni, spun oamenii din satul Buda, se puteau plimba noaptea liniștiți. Veneau târziu de la serviciu, se duceau la o bere în sat, copiii se jucau fără grijă pe ulițe. În câteva luni, totul s-a transformat: după lăsarea întunericului, nimeni nu mai iese din casă, copiii nu se mai joacă afară singuri, se discută în șoaptă, cu frică, după perdea. Totul din cauza unei singure familii puse pe scandal.

„Sunt tată și fiu și nu înțelege nimeni de ce se comportă așa, pentru că până acum făceau doar furturi mărunte fără să producă alte necazuri. Din ce am mai discutat, bănuim că vor să provoace în stânga și în dreapta oameni care au ceva bani ca să obțină apoi despăgubiri. La magazine cer, cu cuțitul în mână, băutură și țigări pe datorie. Dacă nu le dai, amenință, ba chiar trec și la fapte, după cum s-a văzut”, spune Dorica Topoliceanu, proprietara unui magazin la care agresorii erau clienți până de curând.

Gabriel Ursu, alt localnic, arată locul în care cei doi Costea i-au lovit mașina cu târnăcopul

 

Unui localnic i-au lovit mașina cu târnăcopul

Mihai Costea și Florin Costea sunt tată și fiu. Ei sunt sursa tuturor problemelor, acompaniați de Doina, soția și mama, care dă și ea cu parul când este scandal.
Orice om simplu din Buda, întrebat despre ei, va răspunde la fel: „M-am săturat câte plângeri am făcut la Poliție și nu s-a întâmplat nimic. Oamenii se tem, stau după perdele și se uită afară să nu fie ei pe stradă înainte de a ieși din casă”, spune Gabriel Ursu.

El însuși le-a fost victimă, de câteva ori. „Într-o noapte a lovit cu ciocanul în gard dintr-o parte în alta, de câteva ori, doar ies din casă și iese scandal. În altă noapte au vrut să-mi spargă geamurile. Am oprit mașina în dreptul casei lor și au lovit în ea cu târnăcopul. Am depus degeaba plângeri de fiecare dată. Cel mult o amendă au primit”, explică omul.

Mihai Costea, tatăl agresorului. Primarul din Lespezi spune că acesta e capul răutăților și că demult trebuia arestat pentru actele sale de violență. Este liber și-acum

 

Până și preotul din sat fuge de frica lor

Preotul satului stă vizavi de familia Costea. Omul refuză să spună de câte ori a fost amenințat, dar o spun sătenii: se teme și fuge din calea lor. „Părintele le-a împrumutat niște bani. Când i-a cerut înapoi, l-au fugărit. Și acum îl amenință de fiecare dată când îl văd”, spun oamenii.

Când în Buda se aude că cineva întreabă, în sfârșit, despre Costea, se strâng oamenii cu un potop de plângeri. Și toate spun cam același lucru: înjurături, bătăi, amenințări cu cuțitul, cu toporul, distrugeri de mașini, garduri, geamuri. Urmează aproape mereu plângerea la postul din Lespezi, polițiștii joacă scena medierii, dau o amendă și nu fac nimic mai mult pentru a-i opri. Amenda oricum rămâne neplătită.

„Pe mama a făcut-o în toate felurile. M-a amenințat cu toporul, mi-a amenințat soția”, spune un om, chemat la poartă și întrebat despre Costea. Câțiva metri mai încolo, oprește o mașină: „Costea? M-a urmărit cu cuțitul în mână pe stradă”, spune Cezarina Predoi.

Proprietarul magazinului arată gardul rupt de cei doi Costea în seara altercației

 

Liber după tentativă de omor

Vineri, 6 august, la Buda a fost atins apogeul terorii, după ce Poliția nu a mișcat un deget jumătate de an. De această dată, un tânăr de 23 de ani a fost cât pe ce să moară. Este în spital, la Pașcani, după ce Florin Costea a băgat cuțitul în el, în curtea magazinului părinților. Aceștia au refuzat să-i dea lui Mihai Costea țigări și băutură pe datorie.

„Costea, bătrânul, a cerut ceva și nu i-am dat. A făcut scandal aici, a plecat, s-a întors cu fiul, Florin, și cu Doina, soția. El avea două pavele în mâini, fiul avea un spray în buzunarul de la cămașă și ținea o mână pe buzunarul de la pantaloni, Doina Costea avea o scândură în mână. În curte erau vreo 10 oameni, au fugit toți când i-au văzut. Au venit spre soțul meu, se împingeau în el, atunci a intervenit băiatul. În îngrămădeală, Florin a scos cuțitul din buzunar și l-a lovit pe fiul meu. Voia să mai dea o dată, dar soțul l-a lovit peste mână cu un lemn, a scăpat cuțitul și a fugit”, povestește Margareta Moroșanu.

Margareta Moroșanu, mama tânărului înjunghiat: „Poliția nu ne apără, suntem la voia sorții”

Cristinel Moroșanu a fost dus la spital, medicii i-au spus mamei că a avut noroc să scape cu viață. Dacă lovitura era câțiva milimetri mai încolo, murea. Pentru început, i-au dat 18 zile de îngrijiri medicale la spital.

„Eu mă gândesc așa: după ce bagă cuțitul, agresorul mai este în libertate? Au venit de la post, l-au luat, după câteva ore era liber, pe stradă, de parcă nu se întâmplase nimic. Noi ce să credem la așa ceva? Ne facem singuri dreptate? Dacă îl batem, în 3 minute ne ia Poliția pe toți”, spune Gabriel Ursu.

Prefectul Marian Grigoraș a tratat serios sesizarea REPORTER DE IAȘI și l-a activat imediat pe șeful Poliției Județene, comisar-șef Costel Gîtlan

 

Intervenția Prefecturii

După tentativa de omor de la magazin, oamenii au răbufnit. Văzând că autorul este liber din aceeași seară în care a dat cu cuțitul, au anunțat REPORTER DE IAȘI. Jurnaliștii l-au întrebat despre ce se întâmplă la Lespezi pe prefectul județului, care la rândul său a cerut lămuriri de la IPJ.

Este un detaliu important legat de cronologia faptelor. Discuția cu Marian Grigoraș a avut loc luni, 9 august, la prânz, când Florin Costea umbla liber pe stradă.

Oamenii din Buda spun că au aflat că i s-a făcut dosar pentru tentativă de omor abia marți. Deci după ce Marian Grigoraș a cerut lămuriri la IPJ. În plus, și prefectul a revenit, marți dimineață, spunând că s-a deschis dosar pentru tentativă de omor.

Sătenii din Lespezi povestesc grozăviile familiei Costea

 

Șeful de post, în concediu, subalternii găsesc justificări

Activitatea de marți de la Postul de Poliție Lespezi confirma că dosarul este proaspăt. La ora 13, la post era prezent, în sfârșit, un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, împreună cu mai multe echipaje de la Poliția Pașcani. Polițiștii așteptau semnalul procurorului pentru a merge după Florin Costea.

După patru zile fără nicio reacție scurse deja de la tentativa de omor și la câteva luni după ce au început să curgă plângerile, instituțiile vedeau în sfârșit pericoul pe care îl reprezintă familia Costea. Este firească întrebarea dacă, fără intervenția prefectului la IPJ, s-ar fi ajuns la un dosar de tentativă de omor.

În imagine, toporul cu care Mihai Costea a sărit la acest localnic. A reușit să-l imobilizeze și să-i confiște unealta transformată în armă

Polițiștii care fac ancheta au precizat că IML a confirmat că viața lui Cristinel Moroșanu a fost pusă în pericol: lovitura de cuțit a fost îndreptată spre ficat, tăietura a fost la câțiva milimetri de arteră.

Cu șeful de post din Lespezi, Ciprian Țimpău, cel sub conducerea căruia a degenerat totul, nu s-a putut discuta. Este în concediu de odihnă. Singurul comentariu al polițiștilor de la Pașcani prezenți la Lespezi a fost că sunt foarte puțini comparativ cu numărul locuitorilor din satele pe care ar trebui să le păzească, iar legislația actuală nu permite o fermitate mai mare în astfel de cazuri de agresiuni repetate.
Ofițerul a precizat că sunt doar 40 de oameni pe Poliție Rurală Pașcani, la o populație de 80.000 de oameni (localitățile din apropierea Pașcaniului).

Familia agresată a fotografiat imediat cuțitul abandonat de agresor la locul tentativei de crimă. Se vede sângele care s-a împroșcat. Polițiștii din comună nici măcar n-au împrejmuit locul faptei, timp de multe ore după comiterea acesteia

 

Scuza prim-procurorului: e pandemie

În mod normal, orice tentativă de omor este urmată imediat, în câteva ore, de reținerea autorului, pentru 24 de ore. Procurorii folosesc timpul pentru a duce dosarul în instanță unde, în aproape toate cazurile, judecătorul emite mandat de arestare.
În cazul de la Lespezi, tot angrenajul s-a pus în funcțiune în 4 zile, iar prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal, Mihaela Apostol, explică: „În cazurile de tentativă de omor, într-adevăr, autorul este reținut imediat. Este însă perioadă de pandemie, încă, și a fost mai dificil accesul în spital, instituțiile s-au mișcat ceva mai greu. Lucrăm să facem tot procesul mai rapid”.
Procurorii l-au reținut pe Florin Costea în noaptea de marți spre miercuri și urma să fie dus la Tribunalul Iași pentru mandatul de arestare.

Primarul Ioan Lazăr (PNL – foto) îi acuză pe polițiștii din Lespezi pentru teroarea care a ajuns să pună stăpânire pe comună:

„Au fost foarte multe plângeri împotriva acestei familii. Am avut și eu o altercație, m-am dus în curte să le dăm banii, m-a dat afară, că trebuie să-i dăm sute de milioane. Mi-a aruncat banii în față. Este conflictual, are conflicte cu toți Mihai Costea, mai nou și fiul lui, Florin. L-am văzut marți pe Mihai Costea cu o secure în mână, umblă pe stradă cu bărdița și cuțit la el. Știind toate lucrurile astea, am rămas surprins că nu au fost reținuți vineri seara, cum sunt surprins că nu sunt reținuți amândoi acum. Tatăl are vreo șase dosare în intrumentare, Poliția trebuia să le instrumenteze și fiecare se lăsa mult mai urât decât cu o amendă contravențională. Am vorbit cu șeful de post, l-am întrebat de ce s-a ajuns aici, motivează că din 5 oameni au rămas 2. Ei spun că au și alte dosare, dar celelalte sunt minore, fără violență. Pericolul era pe aceste cazuri cu violență, nu și-au făcut treaba”.

Sursa ReporterIS

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza pentru luna decembrie 2021

Luna decembrie va fi mult mai caldă decât în mod normal, cu temperaturi mai ridicate, potrivit ANM. Săptămâna...

Studiu: În Europa, trei sferturi dintre copiii care practică un sport sunt abuzaţi. România, printre ţările cu cele mai multe victime

Statistici alarmante au fost publicate sâmbătă de Universitatea Edge Hill din Anglia. În urma unui studiu, la...

Iată cum se utilizează un test de salivă pentru depistarea Covid-19. Miniștrii Educației și Sănătății au făcut demonstrațiile – VIDEO

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, au realizat o...

City Insurance începe plata despăgubirilor pentru clienți

Mâine, 29 noiembrie, începe plata primelor despăgubiri către păgubiţii City Insurance. Societatea de Asigurare-Reasigurare a intrat în faliment...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI