-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Pubele pentru colectare selectiva in suburbia Lunca- Pascani, in urma reacțiilor vehemente ale cetetanilor

 

Locuitorii din suburbia Lunca Pașcani vor primi pubele pentru colectare selectiva. Anunțul a fost făcut de primarul municipiului in cadrul conferinței săptămânale de presa, in urma reportajelor critice difuzate de BIT TV dar si a numeroaselor reacții de nemulțumire din partea cetățenilor, postate pe rețelele de socializare. Ei au solicitat Primăriei sa distribuie saci menajeri sau pubele pentru locuitorii de la case, înainte ca Poliția Locală sa facă verificări sau sa dea avertismente si amenzi, așa cum s-a întâmplat in ultimele zile.

Vor fi distribuite din casa in casa, cca 700 de pubele de 240 litri, in cursul zilei de miercuri 18 august. Recipientele sunte depozitate, de mult timp, in curtea societății locale de salubritate. Ele vor fi folosite doar pentru deșeurile reciclabile: hârtie carton si plastic.

Soluția ar urma sa fie extinsă si in celelalte suburbii, dacă va da rezultate in Lunca Pașcani. Recipientele ar urma sa fie obținute de la asociația județeană de salubritate ADIS sau sa fie cumparate anul viitor cu bani din bugetul local.

Primarul face doar dacă este criticat

Măsura vine la scurt timp după ce același primar a hotărât ca toate pubelele pentru colectare selectiva amplasate pe străzile din suburbii, sa fie luate si mutate in oraș. La acea vreme, Marius Pintilie a motivat ca cetățenii nu știu sa le folosească si ca sunt pline cu gunoi menajer, depozitat si de unii cetățeni care vin din alte localități.
In urma reacțiilor de nemulțumire , edilul a ajuns la concluzia ca locuitorii de la case au nevoie de pubele pentru colectare selectiva, iar pentru a ieși din încurcătură a găsit si un motiv: suburbia Lunca este izolata si nu pot veni cetățeni din alte localități sa le umple cu gunoaie, situație putin probabilă având in vedere ca pubelele sunt puse, de regula, in curțile cetățenilor.

Edilul municipiului Pașcani și-a schimbat opiniile si in legătură cu campaniile de informare pentru colectarea selectiva. După ce acum câteva săptămâni de zile a anunțat ca a trecut vremea lor si ca Poliția Locală a primit dispoziție sa pună amenzi, acum primarul Marius Pintilie recunoaște ca sunt necesare acțiuni de informare in randul cetățenilor si ca este mulțumit de reacția lor.

In urma campaniei de informare si verificare pentru colectare selectiva, începută de pe 10 august au fost date sute de avertismente urmând ca celor care nu respecta regulile sa fie aplicate amenzi cuprinse intre 200 lei-500 lei pentru persoane fizice si 2.000 lei-5.000 lei pentru persoane juridice.

Menționăm ca acțiunile au provocat numeroase reacții, pe rețelele de socializare, din partea cetățenilor de la case. Majoritate dintre ei solicita Primăriei sa distribuie gratuit pubele sau saci menajeri pentru colectare selectiva. De asemenea sunt cetățeni care considera ca primarul nu trebuie sa verifice pubele cu gunoi ci sa se ocupe de treburi mai importante, cum ar fi de exemplu curățenia din oraș si ca polițiștii locali sunt puși intr-o situație dezonoranta. Alții susțin ca prin verificarea gunoiului in fata porții s-ar aduce o atingere la intimitatea famililor respective.
Mai mult, unii pascaneni au spus ca vor depozita pe jos, in fata porții, gunoiul selectat pentru a fi preluat de acolo de operator, in semn de protest ca Primăria refuza sa le dea saci sau pubele.
Pana acum primarul municipiului a susținut ca nu are bani pentru achiziționarea si distribuirea de saci sau pubele pentru colectare selectiva.
Răspunsul contrasteaza cu excedentul bugetar înregistrat de Primăria Pașcani, 15,9 milioane de lei, la jumătatea anului, dar si cu unele cheltuieli asumate de administrația locală, de la majorarea salariilor pana la achiziționarea unor servicii mai putin necesare sau la preturi exagerate.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow