8.9 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021

Subventia la căldură, eliminata de anul viitor? Primăria se pregăteşte să cumpere centrale pentru şcoli şi grădiniţe

Administratia din Paşcani se pregăteşte pentru ce este mai rău în ceea ce priveşte viitorul sistemului centralizat de încălzire. Recentele măsuri fiscale ar îngreuna şi mai mult situaţia RAGCL-ului unitate cu datorii de peste 40 de milioane de lei la stat.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2018 ar urma să intre în vigoare o directiva europeană conform căreia subvenţiile la căldură vor fi eliminate. Asta însemna o majorare explozivă a preţului căldurii, pentru populaţie.
În bugetul pentru anul viitor executivul păşcănean vrea să aloce banii necesari pentru achiziţionarea de centrale de incalzire în unităţile publice subordonate, care acum sunt branşate la sistemul centralizat.

Edilul municipiului crede că regia locală de termoficare nu va rezista dacă de la începutul anului viitor vor fi interzise subvenţiile la căldură, conform cerinţelor europene. În momentul de faţă regia păşcăneană produce o gigacalorie cu 391,75 lei dar este vândut populaţiei cu 2 preţul de 265 lei.

Diferenţa este acoperită de ani de zile prin subvenţia la căldură, din bugetul local. Anul viitor primarul spune că subvenţia va fi alocată doar până la primăvară, urmând ca sumele să fie suplimentate dacă vor mai putea fi acordate.
De cealaltă parte conducerea regiei crede că termenul limită impus de UE pentru scoaterea subvenţiilor la căldura va fi amânat din nou. Asta după ce mai mulţi primari din ţară au cerut Guvernului să ia o astfel de decizie până în anul 2021.
Între timp regia păşcăneană cere suplimentarea subvenţiei pentru anul în curs ca să poată să îşi achite facturile la gaz. Este vorba despre o suplimentare cu 400 000 de lei aprobată deja prin ultima rectificare bugetară. Banii ar urma să fie încasaţi în avans în contul subvenţiei pe anul viitor, adică pe datorie.
De asemenea conducerea RAGCL face demersuri pentru majorare preţului de producţie la 420 lei pe gigacalorie. Hotărârea ar urma să fie luată de consilierii locali apoi avizata de Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei. În momentul de faţă la Paşcani au mai rămas bransate la sistemul centralizat de încălzire mai puţin de 3000 de apartamente.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Pascaniul cauta teren pentru o noua cresa. Primarul a propus sa fie construita pe terenul alocat pentru doua blocuri ANL

Administratia locala din Pascani vrea sa construiasca o noua cresa, dar nu stie unde. Investitia ar urma...

Suspiciuni privind angajarile de la Spitalul de Urgenta Pascani. Primarul Pintilie: Primesc mesaje pe WhassApp, si interventii pe linie de partid…. Nu ne ocupam...

Declaratii socante din partea edilului municipiului Pascani cu privire la concursurile de angajare pentru completarea schemei...

ANUNȚ DE INTERES PUBLIC

 În atenția persoanelor fizice/juridice din Municipiul Pascani SC CLP ECOSERV SRL, cu sediul social in Municipiul Pascani,...

Proiect de Regulament, atentat la liberatea presei. Jurnaliștii care nu scriu cum vrea primarul Pintilie, nu vor fi acreditați -DOC

Jurnalistii care nu prezinta informatiile exact asa cum au fost ele furnizate de reprezentantii Primariei si care...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI