More

  Subventia la căldură, eliminata de anul viitor? Primăria se pregăteşte să cumpere centrale pentru şcoli şi grădiniţe

  Administratia din Paşcani se pregăteşte pentru ce este mai rău în ceea ce priveşte viitorul sistemului centralizat de încălzire. Recentele măsuri fiscale ar îngreuna şi mai mult situaţia RAGCL-ului unitate cu datorii de peste 40 de milioane de lei la stat.

  Mai mult, de la 1 ianuarie 2018 ar urma să intre în vigoare o directiva europeană conform căreia subvenţiile la căldură vor fi eliminate. Asta însemna o majorare explozivă a preţului căldurii, pentru populaţie.
  În bugetul pentru anul viitor executivul păşcănean vrea să aloce banii necesari pentru achiziţionarea de centrale de incalzire în unităţile publice subordonate, care acum sunt branşate la sistemul centralizat.

  Edilul municipiului crede că regia locală de termoficare nu va rezista dacă de la începutul anului viitor vor fi interzise subvenţiile la căldură, conform cerinţelor europene. În momentul de faţă regia păşcăneană produce o gigacalorie cu 391,75 lei dar este vândut populaţiei cu 2 preţul de 265 lei.

  Diferenţa este acoperită de ani de zile prin subvenţia la căldură, din bugetul local. Anul viitor primarul spune că subvenţia va fi alocată doar până la primăvară, urmând ca sumele să fie suplimentate dacă vor mai putea fi acordate.
  De cealaltă parte conducerea regiei crede că termenul limită impus de UE pentru scoaterea subvenţiilor la căldura va fi amânat din nou. Asta după ce mai mulţi primari din ţară au cerut Guvernului să ia o astfel de decizie până în anul 2021.
  Între timp regia păşcăneană cere suplimentarea subvenţiei pentru anul în curs ca să poată să îşi achite facturile la gaz. Este vorba despre o suplimentare cu 400 000 de lei aprobată deja prin ultima rectificare bugetară. Banii ar urma să fie încasaţi în avans în contul subvenţiei pe anul viitor, adică pe datorie.
  De asemenea conducerea RAGCL face demersuri pentru majorare preţului de producţie la 420 lei pe gigacalorie. Hotărârea ar urma să fie luată de consilierii locali apoi avizata de Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei. În momentul de faţă la Paşcani au mai rămas bransate la sistemul centralizat de încălzire mai puţin de 3000 de apartamente.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”. //

  Din 13 aprilie se deschide un nou flux de vaccinare la Pașcani. Situația în ultimele 24 de ore în Iași

  Începând cu data de 13 aprilie vor fi deschise fluxuri suplimentare în centre existente: 4 în Mun. Iași, 1 în Pașcani, 1 în Podu Iloaiei. //

  Când am putea renunța la purtarea măștii în spațiile publice. Anunțul prim-ministrului Cîțu

  Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat vineri că românii ar putea renunța la purtarea măștii în spații publice în momentul în care se atinge pragul de 10 milioane de persoane imunizate. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet