10.8 C
Paşcani
luni, mai 13, 2024

Studiu sociologic: doar un elev ieşean din cinci spune că toţi profesorii şi-au făcut orele online

Un sfert dintre elevi spun că doar câţiva profesori şi-au ţinut orele online, iar aproape 5% spun că niciunul nu şi le-a ţinut. Studiul, realizat în mai multe judeţe din ţară, a avut în vedere cum resimt elevii pandemia.

O echipă de cercetare multidisciplinară din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai” a realizat un studiu, în premieră, despre cum percep copiii perioada de pandemie, cum i-a afectat pe aceştia, cum au gestionat emoţiile, dar şi care este experienţa directă cu pandemia sau cum au perceput activitatea şcolară.

Studiul este unul amplu, care a avut un eşantion de 4.225 de respondenţi, selectaţi în funcţie de gen, judeţe şi mediul de provenienţă. Astfel, în urma studiului realizat pe copii şi tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, cu o medie a vârstei de 16,1 ani, s-a descoperit că orele online au constituit o provocare pentru elevi, iar relaţiile sociale au avut de suferit, cu toate acestea un număr considerabil de tineri au punctat că pandemia a dus la o apropiere faţă de familie şi părinţi. Au fost intervievaţi elevi de liceu în proporţie de 78,3% din eşantion, elevi de gimnaziu 19,6%, restul respondenţilor fiind din ciclul primar. Totodată, 49,8% dintre respondenţi au indicat că sunt fete, 49,6% băieţi, iar 0,6% au indicat o altă identitate de gen.

Tinerii, mai preocupaţi de sănătatea celor dragi decât a lor

Conform studiului, copii şi tinerii au simţit în mare parte incertitudinea generată de situaţia pandemică actuală, fiind pentru majoritatea principala preocupare. Mai exact, 51,2% au declarat acest lucru, iar  31,1% s-au declarat îngrijoraţi în legătură cu sănătatea familiei, un procent mult mai ridicat decât cei preocupaţi de propria lor sănătate, doar 2,2% fiind îngrijoraţi de propria siguranţă. În ceea ce priveşte modul în care şi-au gestionat anxietatea, tinerii au discutat problemele cu părinţii sau tutorii, 46,1%, iar 41,7% au discutat despre aceste lucruri cu prietenii. Cu toate acestea, ceilalţi au menţionat că nu au vorbit cu nimeni despre subiect. Deşi contextul epidemiologic a însemnat o creştere a anxietăţii, iar relaţiile sociale au avut de suferit, majoritatea tinerilor au subliniat că perioada de izolare a însemnat construirea unei relaţii mai bune cu familia, dar şi faptul că au avut mai mult timp de odihnă şi relaxare.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70