3.5 C
Paşcani
marți, noiembrie 29, 2022

Sentință inedită: un ieșean are interzis în baruri sau magazine care vând alcool

Bărbatul și-a ucis prietenul cu parul de la sârma de rufe.

Un sexagenar îşi va petrece cinci ani în spatele gratiilor după ce şi-a ucis cu parul un prieten. Pedeapsa minimă pentru omor este de 10 ani de închisoare, dar magistraţii Tribunalului au luat în calcul toate circumstanţele atenuante aplicabile în acest caz, de la felul în care au decurs evenimentele până la comportamentul victimei şi vârsta agresorului. Incidentul a avut loc în seara zilei de 11 august a anului trecut. Dănuţ Gabură locuia în satul Mogoşeşti, împreună cu concubina, ambii fiind cunoscuţi drept consumatori de băuturi alcoolice. În ziua respectivă, Gabură lucrase la un consătean, pe care îl ajutase la cosit, şi consumase 2 litri de bere. Întors acasă, l-a văzut pe I.A. trecând la deal, prin ograda sa. A crezut iniţial că I.A. se duce la furat porumb la o vecină, aşa că nu i-a dat atenţie.

După câteva minute, Gabură l-a văzut însă coborând, tot prin grădina lui. S-a îndreptat spre el, întrebându-l ce caută în grădina lui. I.A. nu i-a răspuns. Mai mult, l-a lovit pe Gabură cu o piatră pe care o ţinea în mână. Surprins, Gabură a luat prăjina cu care sprijinea sârma pentru rufele puse la uscat şi l-a lovit în cap pe prietenul său. Acesta a căzut la pământ, iar Gabură a continuat să-l lovească. Într-un târziu s-a oprit şi şi-a întrebat prietenul dacă l-a lovit tare. Cum acesta nu răspundea, s-a dus în casă şi a sunat la ambulanţă. Aceasta a venit în scurt timp, dar medicii nu au mai putut face mare lucru. Au încercat să-l resusciteze pe I.A., fără succes.

În faţa anchetatorilor, Gabură şi-a recunoscut faptele, regretându-le. În analiza cazului, judecătorii au reţinut faptul că agresorul era un fost tinichigiu, cunoscut în general ca o persoană liniştită şi respectuoasă. Magistraţii au pus omorul pe seama faptului că Gabură a fost provocat, el fiind cel atacat de victimă, care intrase în curtea sa seara târziu. Circumstanţele luate în calcul au dus la o pedeapsă apropiată de minimul special permis de Codul Penal. În plus, lui Gabură i s-a interzis ca timp de trei ani după eliberare să mai intre în baruri sau în alte spaţii comerciale în care se consumă alcool. Totodată, judecătorii au redus mult din cuantumul daunelor civile cerute de familia victimei, apreciat ca fiind „vădit exagerat”. Mama, fratele şi surorile lui I.A. ceruseră în total 200.000 lei ca despăgubiri, dar magistraţii au considerat că 20.500 de lei sunt suficienţi. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel de rudele victimei, instanţa urmând să se pronunţe pe 1 aprilie.

Sursa Ziarul de Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow