More

  Sărbătoare la Biserica “Sfântul Gheorghe” din Hîrlău

  Zi aniversară, la sfârşitul săptămânii , în Hîrlău. Sâmbătă s-au împlinit 525 de ani de la zidirea bisericii, monument istoric, “Sfântul Gheorghe” din oraş. Lăcaşul de cult a devenit neîncăpător în timpul slujbei religioase ţinută de un sobor de preoţi. Sărbătoarea a avut dublă semnificaţie, marcându-se şi 490 de ani de la proclamarea ca domnitor al ţării a lui Petru Rareş, fiul lui Stefan cel Mare, ctitor al bisericii.

  Zi importantă pentru hirlauani sâmbătă, 28 octombrie, la biserica “Sfântul Gheorghe” din oraş. Cu ocazia împlinirii a 525 de ani de la sfintirea lăcaşului de cult, a fost oficiată o slujba religioasă de către un sobor de preoţi. Zeci de localnici, precum şi aleşii oraşului au participat la eveniment.

  A fost o aniversare dublă deoarece au trecut 490 de ani de la proclamarea că domnitor al ţării a lui Petru Rareş, fiul al orasului Hirlau.

  Cei prezenţi au vizitat şi muzeul parohial, unde profesorul Ioan Musei din Hîrlău, a afişat o expoziţie aniversară cu tematică: Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi Petru Rareş Voievod.
  Menţionăm că Biserica Sfântul Gheorghe a fost inclusă în lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi, din anul 2015 si  este considerată parte a ansamblului Curții domnești din Hârlău, alături de ruinele curții domnești.

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles

  COD GALBEN de caniculă și vânt în cinci județe din Moldova

  Interval de valabilitate: 07 și 08 august; Fenomene vizate: caniculă, intensificări ale vântului; Zone afectate: conform textului și hărții Pe arii extinse în regiunile sudice și estice...

  60% dintre ieşenii pozitivi au fost recent pe Litoral. Familii întregi, internate în spital

  Cifre de-a dreptul alarmante obţinute de Ziarul de Iaşi de la autorităţile medicale care se ocupă de pandemie. Spun acestea că, în ultima perioadă,...

  Record de decese și de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost 1.378 de cazuri noi de COVID-19, din 23.956 de teste efectuate. Este cel mai mare număr de...

  Opinii