3.5 C
Paşcani
miercuri, noiembrie 30, 2022

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este cel puțin o persoană singură sau o familie care are nevoie de ajutor. Oameni care abia trăiesc de pe o zi pe alta, unii sunt chiar disperați!

Nu toți sunt de etnie romă, nu toți sunt leneși și nu vor să muncească! Majoritatea dintre ei sunt victime ale societății în care trăim, ale unor destine implacabile… Sunt mame cu mulți copii care se sacrifică în fiecare zi să îi crească, bătrâni rămași singuri, copii fără părinți, pensionari care au muncit cât au putut, iar pensia lunară nu le ajunge nici pentru medicamente, cei cu povești uluitoare de viață, și alții.

Pe mulți dintre ei nu îi veți regăsi pe listele asistaților social. Unora le este rușine se ceară ajutor, alții vor, dar nu pot să o facă și putrezesc de vii, singuri, în casă! Ei, sunt cei care, de regulă, își achită la timp, chiar în avans, taxele și impozitele locale, de rușine sau de frica de a avea datorii, știind că nu își pot permite să plătească un leu în plus pentru penalități sau să își piardă casa.

Și din banii lor, adunați cu greu la bugetul local, sunt plătite drepturile salariale ale funcționarilor din Primărie, ale celor care se plâng că nu ar avea timp să facă anchetele sociale necesare pentru ca nevoiașii să fie ajutați de Paște.
Și din sudoarea lor, primarul Marius Pintilie și viceprimarul Cristian Rățoi își încasează, lunar, “indemnizațiile nesimțite” și sporurile nemeritate.

Cei doi, aflați vremelnic și din întâmplare la conducerea municipiului Pașcani, și-au permis să îi jignească pe pășcănenii cu probleme sociale, pe cei care au nevoie de ajutor.

Pentru fiul fostului primar Rățoi, ajutoarele/tichetele sociale ”sunt bani aruncați pe Apa Sâmbetei”. Omul a spus fără să clipească că nu vrea să încurajeze nemunca, uitând că majoritatea dintre cei cu venituri mici fie nu pot să mai muncească din cauza vârstei sau a bolii, fie trudesc pe rupte pentru a trăi de pe o zi pe alta.
Pentru primarul SRL, Marius Pintilie, tichetele sociale sunt cadouri, pe care el nu vrea să le dea, pe motiv că este liberal și că poate.
Ambii au ajuns în funcțiile pe care le dețin și cu voturile celor sărmani.
O parte dintre romi i-au votat în urma unor înțelegeri politice cu liderii lor. Dacă în campania electorală le-ar fi spus că îi va trimite la muncă și nu le va da ajutoarele sociale, sunt convins că cetățeanul de la Lespezi și cel de la Sodomeni nu mai erau în funcții publice!

Aroganța și lipsa lor de empatie mă sperie! Mai ales că aceste argumente aberante sunt rostite, “creștinește”, în Postul Paștelui!

De când au preluat puterea, tot spun că nu au bani și nu vor să rezolve chestiuni cotidiene, pe motiv că vor să facă investiții!
Pas cu pas, zi de zi, calcă în picioare obligații și drepturi esențiale. Nu alocă banii necesari pentru transportul gratuit al elevilor, pentru împărțirea sacilor menajeri, cadouri de Crăciun pentru copii, tichete sociale pentru cei cu venituri mici, pentru măturatul stradal și modernizarea transportului public etc.
În schimb sunt bani pentru ca viceprimarul să aibă propria secretară, pentru majorarea salariilor în Primărie sau pentru cumpărarea unei toalete publice cu 250.000 lei.

Ca sa fiu în ton cu cei doi roboți, vă invit să faceți un simplu calcul.
Câți bani sunt cheltuiți anual de la bugetul local pentru plata celor care conduc municipiul, de unii încasate nemeritat: primar, viceprimar, administratorul public și consilierii personali, adică pentru gestionarea resurselor și problemelor publice, și câte investiții nu s-ar putea face cu aceste sume?

În total, probabil, cel puțin 50.000 lei pe lună, cât ar costa tichetele sociale pentru 500 de cetateni sau mai mult.

Revenind la cei care, cu adevărat, au nevoie de sprijin pentru a avea ce pune pe masa de Paște, dacă îi știți sau aflați despre ei, va rog să trimiteți un mesaj pe adresa televiziunii locale BIT TV – bittv@yahoo.com sau la numărul meu de telefon 0787511017. Uitați-vă cu atenție la vecinii dumneavoastră!
Unii s-ar putea să aibă nevoie de un mic ajutor, cât o minune!
Împreună vom găsi soluții, măcar pentru o parte dintre ei, fără să îi expunem public!

PS: Astăzi, înainte de ședința Consiliului Local Pașcani, doi pășcăneni încercau să afle dacă se dau sau nu tichete de Paște!
Și-au descrețit frunțile când au aflat că ședința era pentru ei, pentru a fi rezolvată această problemă.
“Consilierii nu sunt ca primarul… Ăsta se gândește doar la el…” a spus unul dintre ei.
Din păcate și viceprimarul, alături de alți cinci consilieri din PNL și ProRomania, care s-au abținut de la vot, au făcut la fel.
Din întâmplare, pe unul dintre cei doi cetățeni îl cunosc. Și-a pierdut familia, serviciul și bruma de avere în urma unei boli incurabile. Muncește ce poate, pe unde găsește. Trăiește de pe o zi pe alta, în chirie, prețuiește fiecare clipă, fiecare colț de pâine! Merită sau nu un tichet social, de 100 de lei, pentru masa de Paște?

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow