8 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Regulamentul „patru labute”, în dezbatere publică. Poti contribui la imbunatatirea lui!

Proiectul de regulament privind gestionarea și circulația animalelor de companie pe rază municipiului Pașcani, inițiat de consilierii PNL, a intrat în dezbatere publică. Informațiile sunt disponibile pe site-ul Primăriei Pașcani iar cei care vor să facă propuneri sau sugestii le pot depune la Registratura instituției sau să le trimită pe adresa de email office@primariapascani.ro, până pe 10 aprile.
Iniţiatorii propun reguli stricte atât pentru iubitorii de animale care locuiesc în spaţîi comune cât şi cei de la case.
De exemplu locatari de la bloc pot creşte şi întreţine animale de companie doar cu acordul Asociaţiei de Proprietari iar acolo unde acestea lipsesc cu voia tuturor locatarilor din scară. Situaţia se complică acolo unde sunt mai mult de două animale de companie deoarece ar fi nevoie de acordul tuturor locatarilor autentificat la notar.
Înafara blocului, pe scări, pe spaţiile verzi sau domeniul public/privat al municipiului este interzisă creşterea sau întreţinerea animalelor şi sunt prevăzute sancţiuni în acest sens.
Cei care cresc câini de companie la case o pot face doar dacă sunt asigurate condiţiile sanitar veterinare conform prevederilor legale, câte un câine la 500 mp de teren. Proprietarii trebuie să declare numărul lor la Serviciul de Gospodărie Comunală la începutul anului sau ori de câte ori este cazul să îi vaccineze, deparaziteze, să lea asigure hrană necesară şi să nu îi lase pe domeniul public său privat al municipiului. Şi înmulţirea lor ar trebui să fie controlată. În proiectul se arată că pisicile şi câinii care nu sunt de rasă trebuie sterilizaţi.
Regulamentul prevede şi măsuri pentru plimbarea câinilor pe domeniul public. Neapărat în lesă iar cei de talie mare şi mijlocie şi cei din rasele periculoase trebuie să aibă botniţă. De asemenea însoţitorii trebuie să aibă asupra lor carnetul de sănătate al animalului de companie precum şi ustensilele necesare pentru a face curăţenie în urmă lui. Este interzisă intrarea cu câini în instituţîi, săli de spectacole sau de sport mijloace de transport pieţe şi locuri de joacă cu excepţia celor ai poliţiei.
În ceea ce priveşte animalele scăpate pe domeniul public ele pot fi recuperate în maxim 7 zile de la capturare, după achitarea cheltuielilor de întreţinere. Amenzile prevăzute în regulament sunt de la 250 la 1200 lei.
Iniţiatorii au refuzat să comenteze pentru BIT TV conţinutul proiectului de regulament.
În Paşcani anual sunt strânşi de pe străzile municipiului peste 500 de câini fără stăpân, spune primarul Dumitru Pantazi. Numărul lor este în creştere din cauza înmulţirii dar şi pentru că ar fi aduşi şi din alte localităţi.

 

Documentele sunt disponibile aici

Alte articole

Opoziția forțează diminuarea taxelor și impozitelor locale, până la alegerile locale

Legislativul pascanean este convocat in ședință extraordinară, pe 24...

MOVILA: Candidez la Consiliul Judeţean!

Astăzi, în prezenţa lui Eugen Tomac, Cătălin Drulă şi...

Președinte de ședință de la PNL, la propunerea PSD

Situație inedită in legislativul pascanean. Pentru ultimele sedinte pana...

Bani mulți pentru combustibil și pavele

Cu o lună jumătate inainte de alegerile locale, Primăria...