-5.2 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Racla Sfintei Parascheva este dezinfectată la fiecare 10 minute. Reacția lui Raed Arafat, întrebat despre pelerinajele în plin val 4

Pelerinajul la Catedrala Mitropolitană din Iași la moaștele Sfintei Parascheva a început cu un număr mai mic de credincioși, comparativ cu anii precedenți. Aproape 500 de oameni pe oră au trecut pe la raclă. Masca și păstrarea distanței fizice sunt singurele reguli obligatorii pentru credincioși. Racla Sfintei Parascheva este dezinfectată la fiecare 10 minute.

Preoții de la Catedrala Mitropolitană au pregătit un culoar de un kilometru și jumătate pentru pelerini, spre racla Sfintei Parascheva, prin curtea lăcașului de cult. Au trecut aproape 500 de persoane pe oră.

„Foarte, foarte bună organizarea. A mers foarte repede. Cam de o oră și un sfert stau la rând și sunt foarte mulțumită. E soare, e frumos, e plăcut”, a spus o femeie.

„Cred că e o decizie foarte bună ca să se respecte toate regulile. Am observat că toți poartă mască și se respectă o oarecare distanță”, a adăugat o tânără.

Foarte mulți dintre cei care au zăbovit in fața raclei câteva secunde, atât cât este posibil nu au renunțat la masca de protecție. Preoții ajutați de mai bine de 300 de voluntari au făcut tot posibilul pentru a asigura condițiile sanitare impuse.

La fiecare 10 minute suprafața din plexiglas așezată peste racla din argint este dezinfectată astfel încât să se prevină riscul de infectare

Incidența în Iași este de 8 la mie. Teoretic, de vineri până duminică, între orele 20.00 și 5.00 sunt restricții de circulație pentru cei nevaccinați.

Ion Sandu, comandatul Grupării Mobile Bacău: „Verificarea nu se va face cu ajutorul jandarmilor. Jandarmii doar asigură măsurile de ordine și de protecție. Organizatorul are obligația să facă această verificare așa cum are orice organizator de evenimente această obligație în contextul actual.”

Mihai Chirica, primarul Iașiului: „Eu cred că ieșenii vor înțelege că după orele 20.00 ar trebui să stea acasă pentru că au timp să vină pe timpul zilei. Uitați-vă că nu se stă mai mult de o oră la rând”.

Momentul culminant al pelerinajului de la Iași va fi joi, 14 octombrie, în ziua de hram. Credincioșii vor asista atunci la Liturghie în aer liber.

Raed Arafat a explicat la Digi24 de ce sunt permise pelerinajele în această perioadă în care a crescut atât de mult numărul infectărilor: „Nu am un răspuns pentru asta, doar că așa sunt regulile care s-au stabilit de ceva timp. Sunt permise, nu mai sunt oprite. Trebuie respectate măsurile sanitare. E responsabilitatea organizatorului să se respecte toate.”

Întrebat dacă aceste evenimente sunt periculoase, Arafat a răspuns că dacă se respectă măsurile strict, riscul este limitat.

„Dacă nu se respectă regulile în condițiile în care avem varianta Delta, riscul e mare. Mai ales că riscul nu e numai când stai acolo. Riscul e și pe timpul transportului și când mergi cu autocarul”, a spus Arafat.

sursa digi 24

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow