7.1 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Propunere: Cheltuielile Spitalului de Urgenţe din Paşcani, împărţite cu primăriile comunale. 70% din pacienti sunt din alte localitati

Trei spitale din judeţul Iaşi se pregătesc ca anul viitor să primească vizita evaluatorilor de la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate în vederea acreditării. Printre ele se afla şi Spitalul de Urgenţă din Paşcani, unitate cu mari probleme financiare, în acest an, dar şi cu investiţii din fonduri europene, în derulare.
Acreditarea spitalului expira în martie 2020, dar până atunci specialiştii Ministerului Sănătăţii verifica calitatea actului medical şi al dotărilor.
Deocamdată nu se ştie dacă Spitalul din Paşcani va primi o nouă acreditare ca spital de urgenţă, având în vedere dificultăţile întâmpinate în acest an pentru achitarea cheltuiellior de funcţionare dar şi a drepturilor salariale, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de reducerea numărului de medici.
Mai mult, unitatea are în derulare o investiţie de cca 10 milioane de lei, 95% din fonduri nerambursabile europene şi 5% de la bugetul local, pentru achiziţia de aparatura modernă şi pentru amenajarea de noi cabinete medicale, investiţii care necesită lichidităţi în buget, apoi vor fi decontate.
Indicatorii tehnico economici au fost aprobaţi de consilieri în şedinţa extraordinară convocata marţi 15 octombrie, de la ora 11.00.
Pentru a nu fi noi blocaje, iar spitalul să aibă banii necesari, un consilier local a adus în discuţie o propunere mai veche a fostului manager Costică Panzaru. Sorin Olariu de la PMP a cerut primarului să găsească o soluţie aşa încât şi localităţile din împrejurimi să finanţeze din bugetele locale o parte din cheltuielile de functionare ale Spitalului de Urgenţă din Paşcani. Asta deoarece unitatea medicală deserveşte nu doar municipiul, ci şi comunele din împrejurimi, peste 100.000 locuitori.
Primarul Dumitru Pantazi a spus că singura soluţie legală ar fi înfiinţarea unei asociaţii din care să facă parte administratiile locale care să aibă ca obiect finanţarea Spitalului de Urgenţă Paşcani, la fel ca şi cele pentru gestionarea serviciilor de salubritate şi de apă şi canalizare prin intermediul ADIS şi ARSACIS.
De cealaltă parte liderul opozitiei, Marius Pintilie a susţinut că spitalul păşcănean trebuie să se autofinanţeze din decontarea serviciilor medicale prestate iar Primăria Paşcani, nu şi cele comunale, are obligaţia să acopere o parte din cheltuieli, de la bugetul local.
Menţionăm că anul trecut la Spitalul de Urgenţă din Paşcani au fost înregistraţi peste 112 000 de pacienţi din care cca 12 400 au fost internaţi. Conform statisticelor interne doar 30% din ei sunt din Paşcani iar cca 70% din comunele învecinate.

Alte articole