Colegiul National “Mihail Sadoveanu” din Pascani se mandreste cu o noua trupa de teatru, proaspat infiintata in cadrul proiectului “Euroscola”.  Scopul proiectului este promovarea prin campanie de informare a unei personalitati reprezentative pentru comunitate.

Sub deviza “Teatrul inspiră educația, educația schimbă vieți”, echipa Euroscola a ales sa promoveze activitatea lui Rudolf Nesvadba, actorul pascanean care a influentat numeroase generatii, iar astfel a luat fiinta trupa de teatru de papusi “Rudy”.

 

Actorul Rudolf Nesvadba s-a nascut la 20 ianuarie 1900 în Lublin. Ajunge cu familia in 1919 în România și, ulterior obține cetățenie română. Iubit de spectatori, Rudy Nesvadba s-a afirmat in viata culturala a comunitatii pascanene si nu numai: a fost actor la Teatrul „Muncă și lumină” din Iași si actor la Teatrul „Alhambra” (azi, Teatrul Giulești) din București, dar in mare parte si-a dedicat timpul pe scena de la Clubul „Unirea” Pascani, de la Atelierele CFR.
Astfel, piesele sale de teatru au fost jucate la Clubul „Unirea”, dar și pe scenele teatrelor din Iași, Botoșani, Roman, Galați, Suceava, Piatra Neamț, acesta fiind, pe rând, Baba Hârca din opereta cu același nume, Moș Corbu din opereta „Crai Nou”, Figaro din „Bărbierul din Sevilla”, Doctorul Iuttner din „Vechiul Heidelberg”, Cărăbuș din „Dom Vagnistru”, Directorul din „Extemporalul”, Jupân Dumitrache din „O noapte furtunoasă”, Țiganul din „Moștenire cu bucluc”.
Fiind ventriloc, Rudy Nesvadba a mânuit și a dialogat cu Gogu, o păpușă mecanică pe care a confecționat-o el însuși. A participat la Festivalul de Umor Constantin Tănase (București,1974 și 1978) și la Festivalul Cântarea României (București, 1981). Diplomele obținute reprezintă o recunoaștere a talentului și a muncii sale.

 

Echipa Euroscola este formată din 25 de elevi si 5 cadre didactice. Pentru a promova contributia actorului  Rudolf Nesvadba la dezvoltarea comunitatii locale, membrii echipei au organizat activitati in care s-a discutat despre caracterul educativ al teatrului, despre importanta existentei unor trupe de teatru in fiecare scoala dar si despre valoarea caritabila a actiunilor teatrale, tinandu-se cont de motto-ul campaniei. De asemenea, au organizat activitati si in alte scoli si institutii pascanene.

 

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider