13.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Programul Sărbătorilor Iaşului, bătut în cuie. Dă, Doamne, să nu trecem de 6 la mie

Primăria vrea să organizeze, în luna octombrie, manifestări dedicate Sărbătorilor Iaşului. La acest moment, amploarea acestora este greu de estimat în contextul pandemiei Covid-19. Totuşi, municipalitatea a pregătit un program care cuprinde toate evenimentele tradiţionale care au loc an de an, inclusiv focul de artificii. Programul va fi aprobat la începutul săptămânii viitoare de către plenul Consiliul Local (CL), dar rămâne de văzut câte şi care dintre manifestări vor avea loc efectiv.

În ultima perioadă, rata de incidenţă în municipiul Iaşi a crescut semnificativ, până în jurul a 4 infectări la 1.000 de locuitori: astăzi, este de aşteptat să fie depăşit acest prag ceea ce va aduce noi restricţii (scenariul roşu). Dacă această rată îşi va continua trendul ascendent şi va trece pragul de 6, atunci legislaţia prevede, de exemplu, interzicerea spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice sau altor evenimente publice.

Costurile sunt estimate la aproape un milion de lei

Principalele evenimente incluse în programul Sărbătorilor fac referire la conferinţe, evenimente sportive, târguri, spectacole şi diverse manifestări artistice. Astfel, dacă evoluţia pandemiei o va permite, Sărbătorile vor cuprinde: Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova” (9 – 10 octombrie), un concert de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor” (fără dată stabilită), Târgul de Toamnă (11 – 17 octombrie, la Hala Centrală, Esplanada Costache Negri, bld. Ştefan cel Mare, str. I.C. Brătianu şi Piaţa Unirii), Sărbătoarea Vinului (parcările din jurul Halei Centrale), parc de distracţii la Ştrandul municipal (11 – 17 octombrie), Seara Valorilor (fără dată stabilită), concerte şi foc de artificii (15 – 17 octombrie).

De asemenea, sunt programate evenimente în contextul pelerinajului la Sfânta Parascheva: masa pelerinilor (14 octombrie), ceaiul pelerinilor (10 – 15 octombrie), amplasarea de ecrane pe traseul pelerinilor şi, nu în ultimul rând, sfinţirea unei biserici. La aceste evenimente se pot adăuga şi unele competiţii sportive. Primăria a inclus în costurile totale dedicate Sărbătorilor, estimate la 900.000 lei, şi achiziţia de materiale pentru combaterea Covid-19 (dezinfectant măşti, mănuşi) şi cheltuieli logistice.

„Desfăşurarea evenimentelor se va face condiţionat de rata incidenţei cumulative a cazurilor de Covid-19 la 1.000 de locuitori, pe municipiul Iaşi, şi de prevederile hotărârii emise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, aferente perioadei de desfăşurare a fiecărui eveniment. Toţi participanţii la manifestări au obligaţia de a asigura desfăşurarea evenimentelor în condiţii de maximă siguranţă, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de Covid-19, conform legislaţiei în vigoare”, se arată în proiectul de hotărâre.

Anul trecut, principalele evenimente din cadrul Sărbătorilor (inclusiv concertul din faţa Palatului Culturii şi focul de artificii) au fost anulate în contextul restricţiilor impuse de pandemia Covid-19. O astfel de decizie ar putea fi luată şi în acest an în funcţie de evoluţia ratei de incidenţă: dacă rata va trece pragul de 6 infectări la 1.000 de locuitori, atunci evenimentele publice vor fi interzise, conform ultimelor hotărâri adoptate la nivel central. În paralel, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei face pregătiri pentru pelerinajul la Sf. Parascheva, dar cu aceleaşi reţineri: organizarea sărbătorii religioase va depinde de situaţia epidemiologică.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole