24.2 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
24.2 C
Paşcani
marți, august 3, 2021

Procesul prescurilor. O speţă care i-a uimit până şi pe judecători!

Supărată că a plătit din buzunarul propriu înmormântarea fratelui său, o femeie din Iaşi a deschis un proces nemaiîntâlnit. A dat-o în judecată pe fiica înstrăinată a defunctului, plecată de 30 de ani de acasă, cerând judecătorilor să o oblige să îi dea înapoi banii cheltuiţi pentru ritualurile de înmormântare şi pomeni. Judecătorii au audiat mai mulţi martori care au fost la pomenile mortului, pentru a aflat cine era obligat, creştineşte şi legal, să achite „nota de plată“.
Paraschiva B. şi-a dat în judecată nepoata pentru a-şi recupera banii pe care i-a cheltuit pentru înmormânatarea şi pomenile organizate în memoria fratelui ei. Femeia s-a supărat că nepoata ei nu a pus niciun leu pentru organizarea celor trebuincioase ritualurilor creştineşti, cerând instanţei să o oblige fiica defunctului la plata a aproximativ 12.000 de lei. Pentru a-şi susţine cauza, femeia a adus în sala de judecată inclusiv săteni care au participat la pomeni, prezenând şi o listă cu ceea ce a cheltuit pentru a-şi comemora creştineşte fratele.

Supărarea mătuşii, apărarea nepoatei

Supărarea mare a Paraschivei B. a fost că nepoata sa a acceptat calitatea de moştenitor a defunctului său tată, chiar dacă tânara, care este psiholog, nu a fost de acord să contribuie la plata ritualurilor creşti­neşti. Astfel, după dezbaterea moştenirii, Paraschiva B. a fost obligată să plătească o sultă de 6.000 de lei nepoatei sale. În cererea adresată Judecătoriei, Paraschiva a precizat că a respectat toate datinile legate de înmormânatare. Ar fi cheltuit în total 14.000 de lei, în condiţiile în care ajutorul de înmormântare a fost de 2.400 de lei. Fiica defunctului, Mădălina B., a precizat în instanţă că a avut doar relaţii formale cu tatăl ei, mama sa divorţând da el încă din 1987. Tot de atunci nu au mai locuit împreună. „Pe tot parcursul vieţii, tatăl nu a manifestat niciun interes în a se implica în viaţa pârâtei, ceea ce a condus la o înstrăinare de familia paternă. Mătuşa sa a înştiinţat-o despre deces în condiţii care au făcut impo­sibilă participarea sa la înmormântare, pârâta fiind oricum străină de acele locuri şi acei oameni (…) Prin cerere, mătuşa face alegaţii nesusţinute şi transformă o formă de milostenie într-o modalitate de încasare a unor sume de bani“, a spus tânăra, conform motivării Judecătoriei Iaşi. Aceasta a mai adăugat că „este nedemn“ să fie chemaţi la proces, ca martori, participanţii de la praznice. Doi oameni care au fost la pomeni au venit totuşi în sala de judecată şi au dat detalii despre evenimentele funeste. „O cunosc pe reclamantă de aproape 50 de ani. Am participat la înmormântarea fratelui său B.A. şi la câteva dintre praznicele ulterioare (de 40 de zile, de 6 luni, de un an şi de doi ani). La înmormântare nu a fost şi fiica defunctului. Reclamanta este cea care s-a ocupat de organizarea înmormântării, fiind ajutată şi de fiică, de ginere, de nepoată şi de două vecine, nu şi de fiica defunctului“, a spus un martor.

 

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
24.2 ° C
26.7 °
23.5 °
48 %
3.1kmh
75 %
mar
23 °
mie
28 °
joi
33 °
vin
28 °
sâm
24 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI