8.5 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Primăria Pașcani sancționată pentru depozitarea ilegală de gunoaie

Primăria municipiului Pașcani nu este un exemplu de bune practici pentru modul de gestionare gunoiului. Instituția a fost sancționată cu 60 000 lei pe motiv ca a depozitat, în mod ilegal, mai multe remorci cu pământ amestecat cu prundiș si deseuri de plastic si hârtie, pe o suprafață de teren care aparține unui cetățean, in suburbia Sodomeni. Sanctiunea a fost aplicată de comisarii Gărzii de Mediu Iași, in urma unui control făcut la fata locului. In procesul verbal de constatare se arata ca Primăria a depozitat 150 mc de material provenit din decolmatarea șanțurilor si rigolelor si încă 50 mc de deșeuri provenite din activitățile de curățenie.

“ In cadrul controlului GNM-CJ laşi din data de 14.07.2022, abandonarea deşeurilor se onfirmă la locaţia aferentă DC 111, str. Morilor, terenul afectat de depozitári neconforme de deşeuri, situat între Sodomeni şi Paşcani, având două căi de acces dotate cu bariera. Primăria Paşcani, prin serviciul din subordine, a depozitat la această locație material provenit de la decolmatarea rigolelor și șanțurilor, iar anterior a depozitat deşeu inert, în volum aproximativ de 150 mc; volumul de material provenit de la curățarea sanţurilor fiind de aproximativ 50 mc. P pentru abandonarea acestor tipuri de deşeuri Primăria Paşcani a fost sancţionată în baza OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, cu amendă în cuantum de 60000 lei pentru încălcarea obligaţiilor ce îi revin pe linie de protecție a mediului.”

Viceprimarul, nemulțumit de reclamațiile consilierului Olariu

Situația a fost reclamata pe 12 iulie de consilierul local Sorin Olariu printr-o filmare postata pe rețelele de socializare. El i-a surprins pe muncitorii de la Gopodaria Comunala in timp ce descărcau o remorca cu gunoaie. Consilierul local a mai atras atenția ca aceeași persoana a mai cumpărat si alte suprafețe de teren pe care a permis sa fie depozitate si îngropate deșeuri, iar acest mod de operare a devenit o afacere.
A doua zi, după postarea filmărilor, muncitorii au revenit si au făcut curățenie si au predat deșeurile din plastic si hârtie la un depozit de colectare din oraș. Viceprimarul Cristian Rățoi a precizat in cadrul emisiunii “Pulsul Zilei” ca nu toate gunoaiele depozitate pe terenul din Sodomeni ar fi fost transportate de muncitorii Primăriei ci doar o parte, cu acceptul proprietarului si ca după reclamația făcută de consilier au fost strânse.
De asemenea viceprimarul s-a arătat nemulțumit de reclamațiile consilierului local si a lăsat sa se înțeleagă ca activitățile de depozitate ale Primăriei ar fi necesare si legale.

ALTE DEPOZITE ILEGALE

In urma aceluiași control comisarii Gărzii de Mediu au mai descoperit si alte depozite ilegale de gunoi. Pe strada Morilor au fost găsiți aruncați saci cu moloz si materiale de construcții precum si fragmente de mobila si material plastic. De asemenea in Cartierul Fantanele a fost găsită o cantitate de cca 3 mc de gunoi aruncată pe un sant de desecare. Din imaginile de la fata locului reiese ca problemele ar fi mult mai mari. Sute de metri de teren sunt acoperite cu gunoaie. Zonele respective trebuie curățate de Primăria Pașcani.

“La locația din str. Morilor au fost constatate şi depozitări de deşeuri mixte – plastic, spumă poliuretanică, saci de rafie cu moloz, fragmente de mobilier, plăci de azbest; în acest sens au fost solicitate date de identificare a proprietarilor în vederea desfășurării unei proceduri de control. Depozitare de deşeuri de volum redus, aproximativ 3 mc, a fost constatată și în cartierul Fântânele, motiv pentru care s-a dispus salubrizarea locației respective. De asemenea, a fost impusă măsura complementară ce priveşte degajarea depozitelor neconforme menționate, constând în material provenit de la curăţarea sanțurilor şi rigolelor, pentru terenul situat la DC 111, în condițiile prevăzute de legislația de mediu în vigoare. In urma controlului din 14.07.2022 au fost impuse trei măsuri de remediere a situației, în sarcina Primăriri Paşcani, respectiv gestionarea deşeurilor de lalocația str. Morii, DC 111, raportarea rezultatelor la GNM-CJ Iaşi şi furnizarea datelor de identificare a proprietarilor/deținătorilor amplsamentului în discuție.”

Deocamdată persoana care cumpara terenuri pentru a fi îngropate gunoaie, nu a fost sancționată. Reprezentanții Gărzii de Mediu susțin ca încă se fac cercetări in acesta chestiune.

Menționăm ca administratia locală din Pașcani a mai fost sancționată in acest an de Garda de Mediu , cu 5000 lei pentru neindeplinirea obligațiilor privind colectarea selectiva si cu 20 000 lei in luna februarie a.c. pentru tăierea unor copaci, fără avize. Sumele au fost achitate din bugetul local si nu au fost încă recuperate de la cei responsabili.
Reprezentanții Primăriei Pașcani au refuzat sa prezinte un punct de vedere privind constatările si măsurile luate de Garda de Mediu.

Alte articole