Premiera a fost bifată de o echipă de cercetători americani și ar putea reprezenta o evoluție majoră ce în viitor poate duce la ameliorarea crizei organelor pentru transplant.

Procedura a implicat utilizarea organului unui porc ale cărui gene au fost alterate în așa fel încât țesuturile lui să nu mai conțină acele molecule responsabile cu respingerea sa imediată.

Primitorul a fost o pacientă aflat în moarte clinică ce prezenta semne de disfuncție renală și a cărei familie a fost de acord cu realizarea experimentului, înainte ca ea să fie deconectată de la aparate, au precizat oamenii de știință pentru Reuters.

Timp de trei zile, noul rinichi a fost atașat vaselor de sânge ale femeii și menținut în afara corpului său, în așa fel încât cercetătorii să-l poată monitoriza. Rezultatele oferite de organul transplantat au arătat „destul de normal”, iar rinichiul a produs „cantitatea de urină care era estimată” pentru un rinichi uman transplantat, fără să existe vreo dovadă de vreun fel a respingerii sale de către organism. După transplant, nivelul anormal de creatinină al pacientei – indicator al unei funcții renale deficitare – a revenit la normal.

sursa yoda.ro