-6.3 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Plugușorul de la Lunca Pașcani – o tradiție de jumătate de secol

„Foaie verde de cicoare, bună ziua gazdă mare!”  – așa își începe urătura din casă în casă Plugușorul din Lunca Pașcani, o tradiție de iarnă deosebită specifică suburbiei municipiului. În prag de Anul nou, fete mândre și flăcăi au pornit plugul și își fac simțită prezența pe străzi și la case de gospodari. Tradiția, înființată în jurul anului 1976, este dusă mai departe din generație în generație. Vasile Rusu, are 54 de ani și merge cu Plugușorul încă din adolescență.

Acum îi ajută pe tineri să păstreze autenticitatea obiceiului mult îndrăgit de comunitate. Repetițiile încep în preajma sărbătorii de Sfântul Nicolae. Pentru că sunt mulți doritori, se formează două pluguri, unul mare și altul cu participanți de vârste mai fragede.

Bătăile în tobe sunt farmecul urăturii din Lunca Pașcani, iar fetele îmbrăcate în portul tradițional românesc țin ritmul și bat același pas de dans. Când acestea se opresc, un tânăr din fața alaiului, aduce gazdei urări de bine pentru anul care vine.

În spatele frumoasei tradiții este o muncă continuă, dar satisfacția păstrării obiceiurilor strămoșești unește generații și încununează cu succes tot efortul depus. În minute următoare, vedeți Plugușorul de la Lunca cu urări de bine la societatea Agrocomplex din Pașcani. (in curs de actualizare)

Așadar, în prag de ajun va urăm și noi un an mai bun, cu tot ce va doriți! La mulți ani!

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow