11.4 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022

Palma usturatoare pentru primar si consilieri: Stam in frig… Sa va fie rusine!

- Advertisement -

Situatie dramatică pentru cele aproape 2400 de familii care au mai ramas abonate la sistemul centralizat de incalzire. Ele tremura de frig in apartamente, dupa ce conducerea regiei locale de termoficare a decis reducerea programului de furnizare, cate patru ore dimineata si patru ore seara, de la 06.00. – 10.00 si 18.00 – 22.00. Problemele sunt si mai mari in scoli si gradinite deaorece salile de clasa sunt aproape neincalzite in timpul orelor de curs.

Nemultumiti de acesta situatie cetatenii s-au mobilizat pe retelele de solcializare si au trimis 7 delegati sa discute cu consilierii locali, in sedinta care a avut loc vineri 21 decembrie de la ora 10.00.

Un locatar de la blocurile ANL a atras atentia ca a inceput sa apara igrasie si mucegai din cauza frigului si a cerut explicatii, directorului regiei, privind masurile care au fost luate impotriva rau platnicilor.

Un alt locatar de la blocurile de garsoniere din zona Vale a solicitat lamuriri privind programul redus de furnizare a caldurii. El a criticat adminsitratia locala ca nu a luat masuri pentru preintampinarea acestei probleme si pentru incasarea facturilor restante de la rau platnici. Cetateanul s-a filmat cu un telefom mobil in timp ce vorbea cu primarul si consilierii si a transmis live pe Facebook.

Un alt parinte a vorbit despre conditiile greu de indurat din scoli si gradinite, acolo unde invata copiii. El le-a spus consilierilor sa le fie rusine deoarece nici pe timpul regimului comunist nu era asa frig in scoli si apartamente.

Directorul RAGCL a explicat ca programul de furnizare a caldurii a fost redus de nevoie la 4 ore dimineata si 4 ore seara, iar centralele funcntioneaza la cota de avarie, pentru scaderea consumului.
Regia plateste in avans facture la gaz iar pana la sfarsitul acestui an trebuie sa se incadreze in factura prezumata si banii incasati de la Primarie. Nici pentru luna viitoare perspectivele nu sunt mai bune. Pentru ianuarie, RAGCL are deja de achitat o factura de peste 1,2 milione de lei iar incasarile de la populatie sunt foarte mici. Daca programul de furnizare va fi mai mare , vor creste consumurile iar regia ar urma sa ramana fara gaz metan, in cateva zile, a explicat directorul Gelu Nedelcu.

Seful regiei a mai spus ca au fost intensificate masurile de recuperare a datoriilor de la rau platnici. Au inceput sa fie executate masinile, casele si apartamentelor celor care au datorii mari la caldura dar sunt si situatii in care unii locatari nu au cu ce sa isi achite consumurile din cauza veniturilor mici. De asemenea nu pot fi luate masuri de debransare individuala deoarece retelele sunt la comun. Directorul RAGCL a concluzionat ca ar fi fost de folos, in acesta situatie, asociatiile de proprietari cu care s-ar fi incheiat contractile de furnizare, in loc de conventiile individuale.

De cealalta parte primarul municipiului a atras atentia ca majoritatea din cei care nu isi achita facturile par sa nu aiba probleme sociale, de vreme ce nu au depus la Primarie cereri pentru a obtine ajutoare de incalzire.

Dumitru Pantazi a spus regia are probleme din cauza datoriilor acumulate in timp, cca 40 de milioane de lei, incepand din anul 1997, in urma neachitarii unui credit de investitii si a datoriilor catre stat.
Adminisratia locala este la zi cu plata facturilor la scoli si gradinite, si in avans cu achitarea subventiei la caldura. De asemenea din 2012 si pana acum au fost achitare restante lasate in urma de fostele administratii, de peste 12 milioane de lei. Primarul Dumitru Pantazi a atras atentia ca toti consumatorii trebuie sa isi achite facturile si ca municipalitatea nu poate mari taxele si impozitele pentru a plati subventii mai mari la caldura, doar pentru o parte din polulatie, cei care au ramas la sistemul centralizat de incalzire.

In acelasi context consilierul PMP Sorin Olariu a spus ca la RAGCL trebuiau luate masuri radicale, inca din vara acestui an, si ca la dezbaterile initiate de el, pe acesta tema, atat consilierii din PSD cat si cei de la opozitie au refuzat sa participle sau sa vina cu solutii.

Un alt consilier local a cerut cetatenilor nemultumiti sa isi convinga vecinii sa isi achite datoriile , in timp ce opozitia a spus ca atat conducerea RAGCL cat s Primaria ar fi treb sa prezinte un plan de redresare al regiei.

Dezbaterile pe acesta tema s-au incheiat fara nici un raspuns concret pentru cetateni. Programul de furnizare ramane redus la 4 ore dimineata si 4 ore seara, iar pretul de productie al caldurii a fost majorat de consilieri la peste 747 lei pe Gcal.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow