3.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Orașele din România unde nu merită să trăiești. Cele mai mari dezavantaje în aceste 10 locuri

România este o țară spectaculoasă. Deși nu avem infrastructura pusă la punct, iar din punct de vedere al turismului, nu suntem unde trebuie, ne putem mândri cu multe locuri unice. De partea cealaltă, din păcate, ar trebui să ne asumăm și lucrurile negative, inclusiv orașele unde nu merită să locuiești. Costul vieții este important pentru fiecare dintre noi în alegerea unui oraș sau cartier unde să locuim, trăim și muncim.

Costul vieții în România anului 2021

După un an de criză era și normal ca în România să crească costul vieții, dar a încetinit puțin în 2020 și nu se pare că nici în 2021 va fi o creștere masivă. Cu toate acestea, comparativ cu 2013, costurile sunt mult mai mari. De fapt, unele prețuri au crescut la rate alarmante în 2020. Din fericire, nu toate prețurile urmează această tendință, dar în majoritatea cazurilor vedem creșteri ale prețurilor care depășesc inflația. Cu alte cuvinte, costul vieții crește anual.

Principalul motiv pentru creșterea prețurilor  a fost creșterea bruscă și semnificativă a salariului minim în România, dar și creșterea inflației. Din acel moment, prețurile păreau să continue să crească. Prin urmare, costul vieții în România în 2021 este mult mai mare decât în urmă cu 5 ani.

Există un top al orașelor în care merită să trăiești, dar și costurile sunt pe măsură. În orașe precum București, Cluj Napoca, Sibiu, sau Brașov, de exemplu, costurile au crescut semnificativ în ultimii doi ani. În aelași top regăsim și orașele Oradea, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi, care sunt în topul orașelor cu costuri mari ale vieții.

Orașele care trebuie evitate în România

Dacă există acest clasament al orașelor în care merită să locuiești și să trăiești, dar cu costuri pe măsură, există un alt top al orașelor care ar trebui evitate cu orice preț. Aici costul vieții este cel mai dezavantajos cu perspective foarte mici în a găsi un loc de muncă bun, nu mai vorbim de unul acceptabil.

„CostuL vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Pe de altă parte, percepţia despre costul vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş.
Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai ”, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research.

Continuarea pe playtech.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI