13 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023

O slujbă ca în filmele americane. Secretele negociatorului de la Poliţia Iaşi, şcolit de FBI

El este chemat în situaţii limită şi are rolul de a convinge oamenii să nu se sinucidă, să nu arunce locuinţe în aer ori să elibereze ostatici.

Un poliţist din Iaşi a învăţat arta negocierii cu agenţi de la celebrul FBI din America. Ieşeanul are patru ani de experienţă ca negociator şi 16 ani de poliţie. Teama nu există pentru el. Este o persoană speculativă, diferită de un psiholog.

Încasează cu tărie jignirile aduse de către oamenii cu care le negociaza viaţa, pentru că ştie că are de scos pe cineva din întuneric. Acesta pătrunde în mintea omului, îl înţelege şi îl influenţează în aşa fel încât să îl facă să renunţe la gândurile negre pe care le are, cum ar fi sinuciderea.

Un lucru interesant pe care ieşeanul nostru l-a aflat de la experţii FBI: pentru a evita pierderea de vieţi din rândurile poliţiştilor, negociatorii americani nu vorbesc faţă în faţă cu cei pe care trebuie să-i convingă să renunţe la gesturi necugetate sau disperate.

Poliţistul ieşean care negociază cu sinucigaşii a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Cariera de poliţist a început-o în anul 2005, iar în anul următor a început să lucreze în cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) Iaşi.

A devenit negociator în 2017, când a apărut şi în România această structură.

El a ajuns comandant al unei trupe de intervenţie în anul 2018, SIAS este o formaţiune suport care asigură sprijin de forţă altor departamente din cadrul Poliţiei Române: percheziţii domiciliare, escorte, intervenţii sau negocieri în situaţii critice cum ar fi sinuciderile, răpirile, atacuri cu bombe, luări de ostatici.

Reporterii Ziarului de Iaşi au vrut să afle cum reuşesc aceşti negociatori să-i convingă pe oameni să nu facă lucruri necugetate. Pentru a avansa în arta convingerii, ieşeanul nostru a mers la cursurile FBI din Budapesta.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow