elefant.ro
More

  O noua criza de sange in judet. Reprezentantii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iasi fac din nou apel la solidaritatea cetatenilor (video)

  Reprezentantii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iasi fac din nou apel la solidaritatea cetatenilor, îndemnându-i sa mearga să doneze sange.

  În ultima perioadă, numărul celor care au calcat pragul centrului si au donat a fost extrem de redus iar  rezervele de sânge sunt insuficiente pentru a face față solicitărilor primite. Pacienții internați în spitale se afla in pericolul de a nu putea fi operati din aceste motive.

  Situatia din judet nu afecteaza deocamdata municipiul Pascani. Potrivit spuselor managerului Spitalului Municipal de Urgenta, in institutia medicala pascaneana nu ar fi o criza de sange, in schimb rudele celor care au nevoie de transfuzii sunt trimise sa doneze la centrul de recoltare de la Iasi, indiferent de grupa de sange necesitata.

  Cea mai mare problema ramane insa distanta care trebuie parcursa si timpul pe care un donator trebuie sa il aloce deplasarii. Pascanenii spre exemplu trebuie sa rezerve o zi intreaga  din timpul lor pentru a merge la Iasi sa doneze, pe langa costurile de transport. Suportate din buzunarul propriu.  Pentru a rezolva aceasta problema, consilierul local Sorin Olariu a propus si chiar reusit sa faca demersurile necesare pentru infiintarea unui centru zonal  de colectare a sangelui la Pascani.

  In acest sens, dministrația locală a pus la dispoziție un spatiu de 162mp  in clădirea unde a funcționat  centrul de studii “Stefan cel Mare” din oraș, din apropiere pieței agroalimentare din zona deal. Spatiul a fost  predat inca din luna aprilie a.c. Asociatiei  Ambulanta Life (Serviciul Voluntar de Ambulanta) urmand a fi amenajat și dotat cu aparatură medicală necesară.

  Lucrarile sunt preconizate sa inceapa peste cateva saptamani.

  Donatorii de sange pot sa ofere o sansa in plus  la viata unei alte fiinte umane. Deși în alte țări, donatorii nu primesc alte beneficii pentru donarea de sânge, în România există în continuare această practică, din cauza numărului foarte mic de donatori.

  Mentionam ca donatorii de sange beneficiaza de 1 zi de concediu plătit pentru fiecare donare de sânge;  un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice; bonuri de masă -fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de 60 lei si 50% reducere la METROU și RATB -primeşti o adeverinţă pentru 50% reducere la un abonament de 30 de zile pentru transportul în comun.

  De asemenea exista si anumite conditii care trebuie indeplinite pentru a putea dona sange:

  • nu trebuie să iei antibiotice sau să fi făcut un tratament cu antibiotice în ultimele 3 luni
  • trebuie să fi trecut cel puţin 2 luni de la ultima donare
  • nu trebuie să fi consumat alcool cu 72 de ore înainte de ziua donării (mai ales bere)
  • nu trebuie să fi consumat o masă bogată în grăsimi cu o seară înaintea donării
  • nu trebuie să fi fost supus unor intervenţii chirurgicale sau unor tratamente stomatologice în ultimele 3 luni
  • să ai o greutate de peste 50 Kg
  • să ai tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fi consumat medicamente in ultima lună
  • pentru fete: înainte de menstruaţie se poate dona sânge; după menstruaţie e nevoie de o pauza de 5-7 zile
  • dacă ai tatuaj, să fi trecut 6 luni de la imprimare

  Ce e foarte important de ştiut pentru ziua donării:

  • trebuie să mănânci înainte
  • dacă ai tensiunea scăzută, poţi să bei o cafea
  • fiecare donator completează un chestionar înainte – durează 5 minute
  • nu fuma – aşteaptă măcar o oră înainte şi după donare
  • trebuie să ai actele de identitate valabile şi asupra ta
  • dacă ai carnet de donator, trebuie să-l ai la tine
  • să fiţi odihniţi şi bine hidrataţi
  • după donare evitaţi 12 ore efortul fizic intens

  Cine nu poate dona sânge niciodată:

  Persoanele care au suferit de: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, epilepsie şi alte boli neurologice, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, pancreatită, astm bronşic, hiperlipidemie, alergia severă, boli endocrine.

   

   

  O NOUĂ CRIZĂ DE SÂNGE ÎN JUDEȚ

  Ce părere ai?

  Related Articles

  10 milioane de români, inclusiv preoţii, nu plătesc asigurări de sănătate. Ce categorie de angajaţi e majoritară

  10 milioane de români, inclusiv preoţii, nu plătesc asigurări de sănătate, numărul fiind mai mult de jumătate din cel al persoanelor care au dreptul...

  Bacalaureat 2020, sesiunea specială. 141 de absolvenţi ai clasei a XII-a susţin luni proba de Limba română

  Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2020 începe ast[zi, fiind înscrişi 141 de candidaţi. Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie,...

  Scandal la Spitalul Municipal. Un pășcănean, arestat preventiv pentru ultraj

  Un scandal izbucnit într-un spital din Iași, în care au fost implicați câțiva polițiști, s-a lăsat cu cătușe! După amenințări și înjurături, un ieșean...

  Opinii