3.6 C
Paşcani
joi, decembrie 2, 2021

“Nu mai există coşuri pline”. Pâinea se scumpeşte, deşi avem o recoltă record de grâu. România nu poate procesa nici un sfert din ce produce

Deşi avem o producţie record de grâu, pâinea tot se scumpeşte. Iar unul din motive e că România nu poate procesa nici un sfert din ce produce. Aşa că trimite grâul la alţii şi importă făină. Astfel, “firimiturile” se adună și golesc buzunarele românilor, care ajung să plătească pentru o pâine chiar și cu 50 de bani mai mult.

 


Pe ogoare e vânzoleală mare. Se seamână grâul, iar toată lumea speră la o producție la fel de bună ca cea din acest an. Boabele de grâu sunt aur pentru fermieri, care au deja în silozuri cantităţi record recoltate în 2021. O producție mai mare cu 25–30 de procente faţă de anul trecut și cu un preţ cu tot atât mai mare.

Alexander Degianski are 32 de ani și administrează 10.000 de hectare de teren în Timiș. 2.000 de hectare vor fi cu grâu. “Deşi România a înregistrat peste 11 milioane de tone de grâu, aceasta reprezintă sub 1,5% la nivel mondial. Degeaba noi producem mai mult la nivel naţional când, la nivel mondial, cererea este una tot mai mare”, spune fermierul. Iar producătorii de la noi îşi trimit grâul la export. Pentru că “România poate procesa din 11 milioane de tone de grâu maximum 3 milioane, restul nu le poate procesa la momentul actual”, explică Alexander Degianski.

Şi apoi importăm făină. Iar de la depozit până la raft, preţul pâinii urcă în funcţie de costurile procesării grâului în străinătate, cât şi de cele cu transportul făinii în ţară. Asta în condiţiile în care şi preţul combustibililor a crescut. Plus toate celelalte scumpiri bine dospite din ultima vreme: la energie electrica, gaze, forță de muncă.

Continuarea pe Observator

DE LA ACELAȘI AUTOR

Medic de la Spitalul de Urgență Pașcani decorat de președintele țării cu ordinul “Meritul Sanitar”

Seful sectiei ATI de la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani, medicul Sergiu Ungureanu, a fost decorat de...

FOTO/VIDEO Ziua Națională a României, marcată și în satul Soci

Ziua Nationala a Romaniei a fost marcata si in satul Soci. La biserica de lemn, inchinata ostasilor...

FOTO/VIDEO – Paradă militară, de Ziua Națională a României, la Lespezi

Lespezenii s-au bucurat miercuri, de Ziua Nationala a Romaniei, asa cum nu au facut-o niciodata, la ei...

Ziua Națională a României, în orașul Hârlău – FOTO/VIDEO

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Harlau. Evenimentul a început de la ora 10:30,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI