Judetul Iasi ar urma sa fie protejat de inca patru noi puncte de lansare a rachetelor antigrindina, iar la Iasi va fi infiintat Centrul National Antigrindina. Noutatile au fost anuntate la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul Agriculturii, Petre Daea, venit in vizita in judet.

Extinderea va asigura o protecție eficientă a culturilor agricole, amenințate adesea de căderile de grindină, dar va proteja și comunitățile din localitățile afectate de fenomene meteo extreme.

Mai mult, ministrul Agriculturii a anunțat că și în țară vor fi înfiinţate 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, acesta continuând investiţiile în lupta pentru combaterea grindinei, urmând ca în 2020 să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren, se arata intr-o postare pe Facebook pe pagina Consiliului Judetean Iasi.

Am lărgit aria de intervenţie şi ne ducem spre zona de vest a ţării, spre zona de centru a ţării, iar de anul viitor prindem toată suprafaţa ţării. Vom procura și cele doua avioane pe care le vom folosi pentru a duce această iodură de argint acolo unde specialiştii vor considera necesar ca punct de intervenţie. Aici e vorba de o conduită unitară şi de o acţiune de specialitate„, a precizat ministrul Daea.

Avand in vedere vremea capricioasa din ultima perioada, ministrul Agriculturii a mai anuntat si faptul ca din cele 123 de rachete lansate pentru combaterea grindinei in Moldova, cele mai multe au fost din judetul Iasi. 84 au plecat din punctele Valea Racului, Ruginoasa, Hodora, Coarnele Caprei şi Sârca.

Mentionam ca județul Iasi are, în acest moment, cea mai mare suprafaţă protejată cu instalaţii antigrindină, numărul total al acestora urmând să ajungă la 18, anunta autoritatile.

 

Slider


Slider