10.2 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Mirosloveștiul de ieri și de azi (VIDEO)

Majoritatea comunelor din Romania au avut în ultimii ani de zile și au în derulare, proiecte importante de investiții din fonduri guvernamentale și europene. Iar asta se vede în modernizarea infrastructurii, a școlilor și grădinițelor sau a serviciilor publice. Totul a depins de priceperea și voința edililor, de capacitatea lor de a depune cereri de finanțare și proiecte bine scrise și mai ales de a putea asigura partea de cofinanțare și cheltuielile neeligibile de la bugetul local. Printre ele se numără și comuna Miroslovești din județul Iași. Desi se afla la primul mandat, primarul de aici , Constantin Cojocaru a înțeles că fară a atrage fonduri din alte surse nu poți rezolva problemele lasate în urma de foștii edili. Comuna are o populație de peste 4300 de locuitori și 4 sate: Miroslovești, Soci, Verseni și Mițești. Lucrurile au mers mai greu la început, din cauza opoziției unor consilieri locali dar până la urma toți au susținut proiectele de dezvoltare ale comunității.

Investitiile realizate in perioada 2016-2020

În ultimii ani de zile localitatea s-a schimbat radical în urma investițiilor făcute. Una dintre ele a fost reabilitarea în totalitate a iluminatul public stradal. Lucrările au început în anul 2018 și au fost finalizate anul acesta. Investiția, în valoare de 1,4 milioane de lei a fost suportata de la bugetul local. Pe toți stâlpii au fost puse lămpi de ultima generație cu led.
O alta investiție a fost cea de extindere a rețelelor electrice și de iluminat, prin care au fost racordate la rețea locuințele nou-construite, în zone unde nu erau rețele. Lucrările în valoare de 175 000 de lei au fost realizate în perioada 2018-2019, cu bani de la bugetul local.
Investiții importante au fost făcute și pentru extinderea rețelelor de gaz metan în țoață comuna, mai exact 10 km de conducta de distribuție gaz. Lucrările au fost făcute în perioada 2019-2020 și au costat peste 900 000 de lei, o investiție de care vor beneficia sute de gospodarii. Lucrările de extindere a rețelelor vor continua cu un alt proiect pentru 4 km de conducta.
Tot din bugetul local a fost realizata extinderea cu 5 km a rețelei de alimentare cu apa a satelor componente ale comunei Miroslovești, o investiție în valoare de 45 000 de lei, desfășurată în perioada 2019-2020.
De asemenea,la Scoala Gimnaziala Soci a fost amenajat un grup sanitar în interior. Lucrările au fost începute în 2017 și finalizate în același an, în valoare de 120 000 lei de la bug local
O alta problema importanta pentru săteni, rezolvata în ultimii ani este și reabilitarea punții pietonale peste raul Moldova din satul Verseni. Investiția a fost finalizata anul trecut și este în valoare de 2,1 milioane lei, bani obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).
De asemenea, au fost reabilitate patru poduri din Soci și Miroslovești care erau afectate de ploile torențiale, lucrări finalizate în anul 2019 în valoare de peste 550 000 de lei cu bani  de la Ministerul Dezvoltării dar și bugetul local.

Și pentru că tradițiile și obiceiurile au o importanta deosebita în comuna Miroslovești, a fost achiziționat un imobil unde va fi amenajat Muzeul Satului. Valoarea imobilului este de 90 000 de lei și este într-o stare buna, chiar daca are o vechime de cca 80-90 de ani. Locuința va fi transformata într-o gospodărie țărănească tipica zonei Miroslovești.

Investiții aflate în curs de derulare

Pe lângă proiectele deja implementate, exista și o serie de investiții în curs de derulare, în mare parte cu finanțare din fonduri europene.
A fost semnat de curând contractul de execuție și urmează să înceapă lucrările la modernizarea și dotarea Căminului Cultural Soci, iar la Căminul Cultural Miroslovești lucrările sunt executate deja în procent de 50%. Investițiile sunt în valoare de 1.9 milioane de lei fiecare, cu bani obținuți prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)
Tot din fonduri europene este realizat și un sistem de supraveghere video în localitate, cu 36 de camere de supraveghere, racordate la o rețea interna, cu monitorizare la Primăria Miroslovești. Valoarea proiectului este de cca 188 000 de lei.
În execuție mai este și un proiect de împrejmuire spatii verzi, care cuprinde stadionul, un parc în zona Hațaș unde se desfășoară de obicei Ziua Comunei, dar și un spatiu verde în fata Căminului Cultural Soci. Valoarea proiectului este de 730 000 lei,bani obținuți prin AFIR.

Tot în curs de derulare este și amenajarea unei platforme ecologice de gunoi de grajd în Miroslovești, un proiect în valoare de 1.6 milioane de lei cu bani de la Ministerul Mediului, pentru care urmează licitația și execuția, un proiect care vine în sprijinul fermierilor din localitate. Odată cu amenajarea platformei, Primăria urmează să primească mai multe utilaje pentru administrarea acesteia.
De asemenea, la Compania Națională de Investiții (CNI) se afla depus proiectul pentru construirea unei Sali de sport în Miroslovești, cu 120 de locuri. Obiectivul se afla pe lista de investiții.
Alte proiecte aflate în derulare vizează modernizarea drumurilor locale Miroslovești pe o distanta de 11,8 km cu bani de la CNI și bugetul local, un contract în valoare de 12.7 milioane de lei, dar si cadastrarea gratuita a terenurilor din comuna.

Proiecte pentru viitorul mandat

Primarul Constantin Cojocaru candidează pentru un nou mandat. El dorește ca în următorii patru ani de zile să realizeze o serie de proiecte importante pentru comunitate. Unul dintre ele este modernizarea a cca14 km de drumuri, cu rigole și podete de acces la fiecare gospodărie. Alte doua proiecte importante sunt finalizarea extinderii rețelelor de gaz metan pe o distanta de 4,2 km dar și extinderea rețelelor de alimentare cu apa, pe o distanta de 1,4 km. De asemenea, se dorește și amenajarea unui nou sediu al Primăriei. În acest sens urmează să fie achiziționat un imobil unde fi mutata iar actualul sediu să fie destinat serviciilor sociale. O alta prioritate a următorului mandat este amenajare trotuare și alei pietonale în localitate. Alte obiective sunt finalizarea cadastrării dar și achiziționarea unei mașini de pompieri.

Tradițiile, la loc de cinste în Miroslovesti 

Comuna Miroslovești este de asemenea și o zona bogata în tradiții culturale autentice.
Pe lângă echipa de fotbal „Biruință Miroslovești” susținută de microbiștii săteni din tribune dar și de administrația locala cu fondurile necesare de la bug local, în comuna exista un Ansamblu de datini și obiceiuri, care se mândrește cu numeroase trofee obținute la diverse concursuri.
Și pentru că iarna aduce cu sine și cele mai frumoase sărbători, comuna Miroslovești se face remarcata prin Festivalul de datini și obiceiuri de iarna, desfășurat în fiecare an, pe 31 decembrie.

Încheiem aici reportajul despre comuna Miroslovești, un loc în care tradiția și modernul conviețuiesc armonios. Un loc în care legatura cu trecutul, obiceiurile pline de semnificații sunt transmise și respectate din generație în generație și totodată un loc aflat în continua și plina dezvoltare, pentru a face fata cu succes cerințelor din zilele în care trăim.

 

Alte articole