2.4 C
Paşcani
marți, octombrie 26, 2021

Mesteri si creatii populare la Hirlau. Prima editie a “Zilelor Mesterilor Populari”


Mesterii populari din toata Moldova si nu numai si-au expus produsele la sfarsitul saptamanii intr-un targ traditional, ce a avut loc in orasul Hirlau. Au fost amenajate standuri cu produse din piele si lemn, blanuri naturale, bunatati traditionale, icoane, paturi si multe altele. Evenimentul a tinut doua zile, timp in care trecatorii au putut sa admire munca mesterilor, dar si sa cumpere lucrurile dorite.

Sambata si duminica a avut loc la Hirlau prima editie a Zilelor Mesterilor Populari. Zeci de standuri cu obiecte si produse facute manual au fost amenajate in centrul orasului, langa hotelul Raresoaia. De pe langa Humulesti, judetul Neamt, a venit si o familie de mesteri, care confectioneaza tot felul de lucruri utile din lemn.
Se ocupa de sapte ani cu aceasta meserie si face leagane, bancute, scaune si multe altele. Aduce lemne din padure si face aceasta munca cu dragoste fata de traditie.

Un alt stand, alte produse. Un domn din Bucovina are la vanzare opinci, curele sau genti din piele naturala si ustensile pentru bucatarie din lemn.

Sculpteaza in lemn, dar si in piele, prin amprentare manuala cu diferite insemne vechi, precum floarea vietii sau semnul fertilitatii.

Recunoaste cinstit ca nu a invatat meseria, ci a furat-o de la cunoscuti. Pentru a impleti modernul cu traditionalul, a studiat si a venit cu ceva nou la targuri, singurul loc unde isi vinde marfa.
Primarul orasului, Radu Curca, a fost si el printre vizitatori. Vrea sa faca din acest eveniment o traditie, care sa se pastreze an dupa an.

Prima editie a fost dedicata unui om al locului, un fost director de la Muzeul Viei si Vinului, care a trecut recent la cele vesnice, Paul Iancu.

Mentionam ca manifestarea a reunit circa 20 de meşteri şi creatori populari,in special din zona Moldovei. Obiectivele principale au fost promovarea meşteşugurilor artistice tradiţionale şi educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul cunoaşterii, preţuirii şi respectului pentru tradiţii şi bun gust.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea...

Pascaniul cauta teren pentru o noua cresa. Primarul a propus sa fie construita pe terenul alocat pentru doua blocuri ANL

Administratia locala din Pascani vrea sa construiasca o noua cresa, dar nu stie unde. Investitia ar urma...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI