More

  Mesteri si creatii populare la Hirlau. Prima editie a “Zilelor Mesterilor Populari”


  Mesterii populari din toata Moldova si nu numai si-au expus produsele la sfarsitul saptamanii intr-un targ traditional, ce a avut loc in orasul Hirlau. Au fost amenajate standuri cu produse din piele si lemn, blanuri naturale, bunatati traditionale, icoane, paturi si multe altele. Evenimentul a tinut doua zile, timp in care trecatorii au putut sa admire munca mesterilor, dar si sa cumpere lucrurile dorite.

  Sambata si duminica a avut loc la Hirlau prima editie a Zilelor Mesterilor Populari. Zeci de standuri cu obiecte si produse facute manual au fost amenajate in centrul orasului, langa hotelul Raresoaia. De pe langa Humulesti, judetul Neamt, a venit si o familie de mesteri, care confectioneaza tot felul de lucruri utile din lemn.
  Se ocupa de sapte ani cu aceasta meserie si face leagane, bancute, scaune si multe altele. Aduce lemne din padure si face aceasta munca cu dragoste fata de traditie.

  Un alt stand, alte produse. Un domn din Bucovina are la vanzare opinci, curele sau genti din piele naturala si ustensile pentru bucatarie din lemn.

  Sculpteaza in lemn, dar si in piele, prin amprentare manuala cu diferite insemne vechi, precum floarea vietii sau semnul fertilitatii.

  Recunoaste cinstit ca nu a invatat meseria, ci a furat-o de la cunoscuti. Pentru a impleti modernul cu traditionalul, a studiat si a venit cu ceva nou la targuri, singurul loc unde isi vinde marfa.
  Primarul orasului, Radu Curca, a fost si el printre vizitatori. Vrea sa faca din acest eveniment o traditie, care sa se pastreze an dupa an.

  Prima editie a fost dedicata unui om al locului, un fost director de la Muzeul Viei si Vinului, care a trecut recent la cele vesnice, Paul Iancu.

  Mentionam ca manifestarea a reunit circa 20 de meşteri şi creatori populari,in special din zona Moldovei. Obiectivele principale au fost promovarea meşteşugurilor artistice tradiţionale şi educarea publicului, în special a celui tânăr, în spiritul cunoaşterii, preţuirii şi respectului pentru tradiţii şi bun gust.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”

  Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire”. //

  Din 13 aprilie se deschide un nou flux de vaccinare la Pașcani. Situația în ultimele 24 de ore în Iași

  Începând cu data de 13 aprilie vor fi deschise fluxuri suplimentare în centre existente: 4 în Mun. Iași, 1 în Pașcani, 1 în Podu Iloaiei. //

  Când am putea renunța la purtarea măștii în spațiile publice. Anunțul prim-ministrului Cîțu

  Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat vineri că românii ar putea renunța la purtarea măștii în spații publice în momentul în care se atinge pragul de 10 milioane de persoane imunizate. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet